Izbori pokazali da Beograd može da izvede podelu Kosova

Izbori pokazali da Beograd može da izvede podelu Kosova

Izbori za gradonačelnike na severu Kosova nisu održani u normalnoj situaciji i nisu bili demokratični, ali je dobro što su se desili, ocenio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. On je dodao da su izbori pokazali da Beograd može da izvede faktičku podelu Kosova.

Janjić je u razgovoru za TV N1 rekao da je dobro što su se gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova, koji su napustili funkcije u znak bojkota zbog uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, vratili preko izbora.

“Srbija i Srpska lista ne kriju da se ovim nije rešavalo ko će biti gradonačelnik, nego da se pokaže da postoji uticaj i jedinstvo Beograda sa vodećim srpskim faktorima na severu Kosova”, kaže direktor Foruma za etničke odnose i dodaje da se za sada ne zna u kom će se pravcu situacija kretati – ka dijalogu ili novom odmeravanju snaga.

“Ovi izbori imaju pozitivan efekat da je došlo do izbora, da postoji nekakva vladavina prava, nema velikih prekršaja. A sa druge strane vidimo veliku mobilizaciju Srba. U međunarodnoj zajednici postoji samo jedno pitanje – ne sprema li se ovim potezom podela Kosova. Postoje dve opcije rešenja pitanja Kosova – nastavka dijaloga ili podela. Ovim izborima pokazano je da Beograd to može da izvede”, ističe Janjić i dodaje da bi uspostavljanje faktičke kontrole Beograda nad severom Kosova bio kraj Briselskog sporazuma.

On kaže da su ostavke četiri gradonačelnika pokazale da Srbija i Srbi imaju ograničen prostor za reagovanje, što ilustruje i povratak srpskih poslanika u kosovski parlament radi verifikacije mandata. Ponovne ostavke novih/starih gradonačelnika Janjić ne vidi kao rešenje jer bi u tom slučaju Prištini bila data mogućnost da sama imenuje prve ljude četiri većinski srpske opštine na severu Kosova.

“Ako bi Srbi do kraja napustili institucije, Srbija bi bila označena kao da ne poštuje Briselski sporazum. To je taj limit, suženi prostor koji i Srbi i Srbija imaju”, objašnjava Janjić.

Skupština Srbije održaće sledećeg ponedeljka sednicu o Kosovu kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić. Janjić ne očekuje da će Vučić tada izaći sa svojom platformom za rešenje kosovskog problema i napominje da i nije momenat da to uradi zbog neodređene političke situacije u međunarodnoj zajednici i na Kosovu.