Izbori se ne mogu održati u ovakvim uslovima, kaže albanski predsednik

Izbori se ne mogu održati u ovakvim uslovima, kaže albanski predsednik

Nakon odluke o odlaganju lokalnij izbora, koju je objavio u subotu, albanski predsednik Ilir Meta održao je danas vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o ovoj odluci.

Predsednik je rekao da je, prema albanskom Ustavu, on jedini koji ima ovlaštenje da odredi datume izbora i referenduma.

“Predsednik određuje datume parlamentarnih izbora, lokalnih izbora i referenduma. U Republici Albaniji izbori se ne mogu održati, a da predsednik ne odredi datum za njih”, rekao je Meta.

S druge strane, predsednik je rekao da izbori moraju ujediniti gfađane, a ne podeliti ih. Prema njegovim rečima, u novembru, kada je odredio 30. juni kao datum za lokalne izbore, politička atmosfera u zemlji bila je normalna. Međutim, kako je rekao, odluka opozicije o bojkotu parlamenta pre nekoliko meseci onemogućava da izbori budu slobodni i pošteni.

“Učinio sam sve potrebne napore i pozvao sam sve političke igrače da razmisle kako ne bi dalje produbljivali ove podele. Većina je odlučna da održi izbore bez opozicije, dok je opozicija odlučna da spreči održavanje izbora. Stoga, predsednik zaključuje da postoji stvarna pretnja da bi Albanija mogla krenuti u eskalaciju tenzija, a to bi moglo imati nezamislive posledice, pretvarajući se u stvarnu pretnju demokratskoj stabilnosti i stvarnom miru u zemlji”, izjavio je šef države.

Politička kriza proteklih meseci zahvatila je celu zemlju, a opozicija je održala seriju antivladinih protesta i bojkotovala parlament. Dve glavne opozicione stranke, Demokratska stranka i Socijalistički pokret za integraciju pozvale su na ostavku vlade pod vodstvom socijalista, optužujući je za korupciju i veze sa podzemljem. / ibna /