Izbori u Severnoj Makedoniji će biti održani na proleće, ali šta onda?

Izbori u Severnoj Makedoniji će biti održani na proleće, ali šta onda?

Prevremeni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće održani 12. aprila 2020. godine. Sadašnji premijer, Zoran Zaev, ima samo još nekoliko meseci u kabinetu. Predaće svoj mandat poečtkom januara, prebacujući upravljanje na premijera u tehničkom mandatu koji će ga preuzeti 3. januara, kada će početi i tromesečni period tehničke vlade, koja će organizovati izbore.

Cela situacija se dešava zbog toga što država nije uspela da dobije datum za početak pregovora o pristupanju sa Evropskom unijom.

Ali, šta nude prevremeni izbori? Mišljenja su podeljena i nema velikih očekivanja.

Politički analitičar, Ljubiša Nikolovski, procenjuje da su prevremeni izbori neophodni. Prema njegovim rečima, od velike je važnosti da se postigne konsenzusna odluka većeg broja partija o nastavku puta prema evro-atlantskim integracijama. “Sada je pred nama vrlo nejasan put… Ja sam pesimističan zbog toga što nismo dobili datum za početak pregovora. Moramo da se suočima sami sa sobom na prevremenim izborima. Lideri moraju da pronađu konsenzus o formiranju tehničke koalicione vlade koja će prevazići političke razlike i pripremiti nas za Evropu,” rekao je Nikolovski.

Novinar Marjan Nikolovski rekao je da se na izborima 12. aprila očekuje manji broj glasača, jer neće doneti neku razliku ili nešto rešiti. “Ne očekujem da ovi izbori nešto reše, iako bih to voleo da vidim, neku zvučniju političku scenu,” rekao je Nikolovski.

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, sazvao je sastanak političkih lidera nakon što zemlja nije uspela da dobije datum za pregovore o članstvu u EU, na samitu EU u Briselu prošle sedmice./ibna