Izbori za Evropski parlament u Bugarskoj: Intelektualci pozivaju na “proevropski, pro-demokratski i pro-liberalni” glas

Izbori za Evropski parlament u Bugarskoj: Intelektualci pozivaju na “proevropski, pro-demokratski i pro-liberalni” glas

Više od 500 intelektualaca u Bugarskoj potpisalo je otvoreno pismo pozivajući birače da na izborima za Evropski parlament 26. maja podrže stranke i kandidate koji su “proevropski, pro-demokratski i pro-liberalni”.

Otvoreno pismo je objavljeno da u znak obeležavanja Dana slavenskog jezika i književnosti, 24. maja, i izbora 26. maja.

Potpisnici sebe opisuju kao “građane ujedinjeni vrednostima liberalne demokratije i zaštite ljudskih prava”.

U pismu se Bugari pozivaju da se “čvrsto ujedine na demokratskim principima i liberalnim vrednostima slobode, jednakosti, poštivanja građanskih i ljudskih prava, tolerancije, solidarnosti, zaštite okoline i brige svih članova društva, sadržanih u osnovnim dokumentima Evropske unije”.

“Duboko smo zabrinuti zbog sve veće polarizacije u društvu kako u Bugarskoj tako i na globalnom nivou”, kaže se u pismu.

U njemu se navodi da se pojavljuje ekstremni nacionalizam, da se preduzimaju aktivni pokušaji da se zamagli granica između religije i sekularne države, te da se ulažu veliki finansijski resursi za podršku ultra-konzervativnih i populističkih pokreta.

„Aktivno se radi na preokretanju ljudskih prava i demokratskih sloboda postignutih u poslednjih nekoliko godina: uskraćivanju dobro uspostavljenih naučnih istraživanja i pokušaja da se ona zameni propagandnim doktrinama; napadaju se nevladine organizacije, akademici, novinari, branioci ljudskih prava i predstavnici civilnog društva; temeljna međunarodna dokumenta o ljudskim pravima i pravima deteta koje je Bugarska odavno prihvatila dovedeni su u pitanje.”

Novi mediji se koriste za manipulaciju javnog mnenja, širenje lažnih vesti i podsticanje paranoidnih strahova. Armije trolova i botova nameću ekstremne pozicije koje se prerušavaju u “glas civilnog društva”, podrivajući poverenje u vlasti i ključne izvore informacija.

“Javni prostor je preplavljen kampanjama dezinformacija do potpune dezorijentacije i masovne histerije”, navodi se u pismu.

U javnom diskursu tendencije prema ekstremizmu se povećavaju, kaže se u pismu.

Govor mržnje je izražen slobodno i bez osporavanja, “a od reči do stvarne akcije, korak je ponekad prekratak”.

U pismu se kaže da se Bugarska sve više povlači iz izbora koji je društvo napravilo proteklih godina, iz demokratskog puta razvoja i proevropske orijentacije.

“Paradoksalno, upravo oni koji najaktivnije napadaju poverenje u zajedničke evropske vrednosti, prvi su na listi poslanika u Europskom parlamentu i prete da iznutra unište naš zajednički evropski dom.”

„Sve ovo je dio globalnog procesa koji je opisan u Otvorenom pismu trideset svjetskih intelektualaca. Upozoravaju da se Evropa suočava s najvećom pretnjom svom postojanju od tridesetih godina prošlog veka i pozivaju na aktivno poštivanje principa liberalne demokratije i evropskih vrijednosti“, kaže se u pismu.

“Pridružujemo se pozivu intelektualaca i apelujemo na naše sugrađane: Budite aktivni, informišite se i dajte svoj glas strankama i kandidatima koji jasno proglašavaju proevropsku, pro-demokratsku i pro-liberalnu orijentaciju! Naš evropski identitet dopunjuje i obogaćuje, a ne suprotstavlja se našem nacionalnom identitetu.”

Bugarska kultura je uvek cvetala tokom perioda otvorene i aktivne razmene sa evropskim i svetskim tradicijama, kaže se u pismu.

„I Evropska unija je najsigurniji garant da će naš jezik i naša kultura biti sačuvani i ostaviti trajan trag u evropskom i svetskom kulturnom nasleđu.“

“Sve one koji će nas predstavljati u Evropskom parlamentu u narednom mandatu, podsećamo da je to zajednica zasnovana na zajedničkim vrednostima: poštivanju ljudskog dostojanstva, ljudskih prava, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava. Ove vrednosti zahtevaju od nas da podržimo pluralizam, nediskriminaciju, toleranciju, pravdu i solidarnost u društvu“, kaže se u pismu.