Izbori za Evropski parlament u Bugarskoj: Radev i socijalisti optužuju GERB da koristi državni novac za kampanju

Izbori za Evropski parlament u Bugarskoj: Radev i socijalisti optužuju GERB da koristi državni novac za kampanju

Dan nakon što je Bugarska socijalistička partija podnela žalbu navodeći da stranka GERB premijera Boika Borisova koristi državna sredstva za kampanju na izborima za Evropski parlament, predsednik Roumen Radev ponovio je tu tvrdnju.

Radev, izabrani šef države na listi koju je podržao BSP, rekao je 9. maja: “Ja sam jednako udaljen od svih stranaka, i ne mislim da bi se izborna kampanja trebala voditi sa novcem iz državnog budžeta”.

U televizijskom intervjuu 8. maja uveče, Borissov je negirao da je u njegovom programu proteklih dana bilo nekih izbornih događaja.

On je rekao da ako BSP smatra da je poseta pape Franje Bugarskoj izborni događaj, onda je to grubo pogrešno tumačenje.

Borissov je rekao da je vladin helikopter korišten za transport pape Franje prema i od Rakovskog, ali on sam nije putovao njime.

On je rekao da je na paradi povodim Dana oružanih snaga 6. maja, Radev napao vladu, pa bi BSP trebalo da se žali i na predsednika.

Žalbe koje je BSP podneo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) i Savetu za elektronske medije (CEM) – potonjem regulatoru bugarskih elektronskih medija – odnosile su se na javne nastupe Borissova posljednjih dana.

BSP je optužio Borissova za kršenje pravila finansiranja kampanje i pravila izborne kampanje, mada konkretno ono o čemu je stranka govorila nije odmah bilo jasno, osim što je tvrdio da je Borissov koristio svoje govore da dođe do birača.

U apelaciji CEM-u, BSP je pozvao da Borissova bude sankcionisan i da se od elektronskih medija traži da se pridržavaju zakona “jer nema izričitih naznaka u izveštajima da li emituju plaćeni ili besplatni izveštaj sa kampanjom”.

BSP je pozvao CIK da obaveže Borissova da napusti funkciju premijera tokom predizborne kampanje, ako želi da bude na čelu izbornog štaba ili da napusti mesto šefa izbornog štaba.

Izborni štab GERB-a predvodi potpredsjednik stranke Cvetan Tsvetanov. / Ibna

 

(Arhivska fotografija: Radev i lider BSP-a Kornelia Ninova tokom kampanje za predsjedničke izbore u 2016. godini)