Izgradnja gasovodnog interkonektora IGB je u “završnoj fazi”

Izgradnja gasovodnog interkonektora IGB je u “završnoj fazi”

“Izgradnja IGB-a, interkonektora za gas između grčkog Komotinija i Stare Zagore u Bugarskoj, u završnoj je fazi, pošto se prema rasporedu očekuje da se tenderi za dva dela ovog veoma važnog projekta sa velikim uticajem zaključe u narednih nekoliko meseci, a zatim da se potvrde i započne izgradnja”, rekao je grčki ministar za energiju i životnu sredinu, Giorgos Stathakis.

U isto vreme, kako je naveo, u vezi sa jedinicom za regasifikaciju plutajućih skladišta – FSRU Alekandroupolis, čeka se drugi i konačni test tržišta kojim bi trebao biti potvrđen investicioni interes za ulazak LNG pojekta u zemlji i širem regionu. Imamo obavezu u pogledu kvantiteta, tako da je njegova održivost zagarantovana i da će ići dalje”.

Na konferenciji za novinare u Aleksandrupolisu, ministar je, između ostalog, rekao da će „Grčka i sve evropske zemlje promeniti proizvodnju i potrošnju energije. Kao takva, ušteda energije se pretvara u primarnu oblast veoma velikog investicionog ciklusa i ogromnih napora za uštedu energije u svim aktivnostima: stanovanje, transport, turizam, industrija”.

Osvrćući se posebno na pitanje interkonekcije sa ostrvima, Giorgos Stathakis je rekao da je „Grčka učinila velike korake u vezama između ostrva, gde je bilo velikih nestašica. Deset procenata naše energije se proizvodi na ostrvima sa naftom, koja mora završiti do 2020. godine, na osnovu sporazuma sa Evropskom unijom, tako da smo morali da ubrzamo gradnju interkonekcija u poslednje tri godine i to smo uradili u rekordnom vremenu u Kikladima, Mikonosu i ostalim ostrvima. U Kikladama ćemo uskoro početi i drugu fazu. Počela je izgradnja male interkonekcije sa Kritom, dok će velika interkonekcija tek biti objavljena. To znači velike investicije i neviđenu mobilnost IPTO-a (Nezavisnog operatora prenosa energije)”.

Na istraživanju ugljovodonika i diversifikaciji izvora energije, grčki funkcioner je naglasio činjenicu da se „Grčka zasniva na ruskom gasu. Sa TAP gasovodom, LNG postrojenjima u Revithousi, FSRU u Alekandroupolisu, zemlja će imati još jedan potencijal da dobije LNG ili gas iz drugih izvora.

“Grčka – konačno, nakon Egipta, Izraela, Kipra, ulazi na mapu istočnog Mediterana kao jaka oblast koja će proizvoditi ugljovodonike, prvenstveno za evropsko tržište koje će biti u deficitu u narednih 30 godina”./ ibna