Izgradnja nuklearne elektrane u Akkuiu u punom jeku

Izgradnja nuklearne elektrane u Akkuiu u punom jeku

Saradnja između Turske i Rusije u vezi sa izgradnjom nuklearne elektrane u Akkuiu, u Turskoj, izgleda da dobro funkcioniše, jer završni radovi projekta brzo napreduju i na osnovu prvobitnog plana a – po mišljenju društva za upravljanje – u skladu sa  pravilima koja je postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Konkretno, kako je navedeno, izgradnja prvog reaktora nuklearne elektrane završena je 8. marta, prema bezbednosnim standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju, dok je trenutno u toku rad na izgradnji druge jedinice.

U narednom periodu očekuje se dobijanje glavne dozvole za izgradnju druge celine i početak radova.

Što se tiče trećeg reaktora, već je učinjen napredak kako bi se osiguralo neophodno odobrenje od strane Uprave za atomsku energiju Turske.

Završeno je 70% radova na izgradnji prostora i infrastrukture, kaže Anastasia Zoteeva, izvršna direktorica Akkuiu Nuclear, podružnice ruske državne kompanije za atomsku energiju Rosatom, koja je takođe rekla da će do kraja ove godine projekat u celini biti završen.

“Projekti predviđeni za 2019. godinu – kako je istakla – uključuju formiranje osnova jedinica 1 i 2 na osnovu onoga što je dozvoljeno i za ta su izdate dozvole. U tome se oslanjamo na tursku stranu. Rosatom veruje da je važno govoriti istim jezikom, a projekat nuklearne elektrane u Akkuiu je dokaz toga.

Nuklearna elektrana Akkuiu će se sastojati od četiri VVER-1200 jedinice ukupne instalirane snage od 4.800 megavata, na osnovu međudržavnog sporazuma između Rusije i Turske, potpisanog u maju 2010./IBNA