Izjava EU o Trepči izaziva snažne reakcije na Kosovu

Izjava EU o Trepči izaziva snažne reakcije na Kosovu

Piše: Muhamer Pajaziti

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj snažno je reagovao nakon zvaničnih izjava EU protiv usvajanja zakona o statutu rudarskog kompleksa Trepča.

Haradinaj je rekao da Brisel takvim deklaracijama uopšte ne pomaže proces dijaloga.

“Odgovor EU protiv usvajanja Statuta Trepče od strane Skupštine Kosova je dokaz da je EU izgubila put u sopstvenom dvorištu. Odgovor Kocijančićeve medijima u Srbiji da Trepča treba da bude deo dijaloga sa Srbijom je bez presedana, neprihvatljiv i krši suverenitet Kosova. Trepča nije otvoreno pitanje između Kosova i Srbije i kosovske institucije i narod nikada neće dozvoliti stvaranje lažnih tema čiji je jasan cilj podela Kosova,“ rekao je Haradinaj.

Istovremeno, predsednik Parlamenta Kosova, Kadri Veseli, je takođe reagovao na ovo pitanje, rekavši da Trepča nikada nije bila otvoreno pitanje u razgovorima sa Srbijom.

„Sa ovakvim jezikom EU uništava svaku mogućnost postojanja dijaloga i dobrih komšijskih odnosa. Trepča pripada Kosovu i to će uvek biti tako,“ rekao je Veseli.

Kosovski parlament usvojio je u subotu Statut Trepče. 80% akcija ove kompanije drži kosovska vlada, dok 20% drže radnici Trepče.

Usvajanjem zakona, vlasti na Kosovu imaju za cilj da konsoliduju ovu kompaniju, koja se nekada smatrala jednom od najvećih u bivšoj Jugoslaviji.

Odluka koju su donele vlasti na Kosovu izazvala je mnogo reakcija u Beogradu, koji tvrdi da ima pravo vlasništva nad ovim rudarskim kompleksom, i zahteva da se to pitanje razmatra u Briselu. / ibna /