Izjava hrvatske predsednice izazvala je oštre reakcije u BiH

Izjava hrvatske predsednice izazvala je oštre reakcije u BiH

Samo jednom rečenicom, za koju je čak tvrdila da nikad nije rekla, hrvatska predsednica, Kolinda Grabar Kitarović učinila je ono što su drugi dugo neuspješno pokušavali – ujedinila bošnjačke političare.

Grabar Kitarović je u utorak tokom posete Izraelu, na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom, rekla da je BiH vrlo nestabilna i da su je preuzeli ljudi koji imaju veze s Iranom i nekim terorističkim organizacijama. Kasnije, u sredu, ona je negirala da je rekla bilo šta takvo, ali bilo je kasno – komentari i reakcije već su napravili štetu.

Čim je njena navodna izjava dospela u javnost u BiH, posebno među Bošnjake, političari i organizacije osudili su je kao „izjavu sa fašističkim elementima“.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) rekao je da hrvatska predsednica “ponavlja laži koje šire ksenofobiju” i da Hrvatska vodi “fašističku politiku”.

“Svi u Europi i svetu svesni su da su to laži izmišljene agresivnom i fašističkom politikom službenog Zagreba prema BiH i Bošnjacima, koja sadrži sve elemente fašizma “, rekao je Džaferović.

Dodao je da izjave predstavljaju “istu vrstu propagandnog rečnika koji su koristili osuđeni ratni zločinci i vođe takozvane Herceg-Bosne pokušavajući opravdati monstruozne zločine koji su počinili nad Bošnjacima”.

Njegova stranka SDA, u saopštenju za javnost, ističe da je „paradoksalno da Grabar Kitarović daje takve izjave s fašističkim elementima u Izraelu, dok u Hrvatskoj toleriše rast militantnih ustaških i neonacističkih pokreta koji slave fašističku marionetsku državu iz Drugog svetskog rata tzv. “Nezavisnu Državu Hrvatsku” i ratne zločince koji su učestvovali u izvršenju holokausta.”

Savez za bolju budućnost BiH saopštio je da je “nerazumna izjava predsednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, da Bosnom i Hercegovinom, navodno, upravlja militantni islam, potpuno je nepotrebna i netačna tvrdnja s ciljem da našu zemlju pretvori u novu političku metu“.

„Kao dobar sused, Hrvatska to ne sme učiniti naciji nad kojom je počinjen genocid. Nitko ne može opravdati tako teške uvrede očitom predizbornom kampanjom, jer je Kitarović nekoliko puta pokušavala paternalistički postupati s BiH.

Kao suveren i politički narod, a Bošnjaci su upravo to, oni to nikada neće dozvoliti, jer su pokazali svoju predanost onome što BiH zaista želi, kroz svoj multikulturalizam, tradiciju, antifašizam, očuvanje vrednosti autohtonog islama i njegovg jasnog prozapadnog i evropskog puta”, kažeje SBB u izjavi.

Izjavu Grabar Kitarović su osudili jevrejski funkcioneri u BiH, a hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je „Grabar Kitarović nestabilna, a ne BiH“.