Izjava Josepa Borrella o situaciji na Kosovu

Izjava Josepa Borrella o situaciji na Kosovu

I dalje pomno pratim situaciju na severu Kosova. Srbija i Kosovo moraju bezuslovno deeskalirati situaciju na terenu, hitnim povlačenjem specijalnih policijskih jedinica i uklanjanjem blokada puteva. Bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinirane radnje su neprihvatljive.

Kosovo i Srbija moraju pronaći rešenja za smirivanje situacije i dogovoriti se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. To sam naglasio u razgovorima sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem ove nedelje.

Dijalog uz posredovanje EU i dalje je jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između dveju strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama, i pozivam Kosovo i Srbiju da ga koriste. Oba glavna pregovarača koji dolaze u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i ​​pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana.

Ponavljamo da očekujemo da će se i Kosovo i Srbija vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi oboje napredovali na svojim evropskim putevima.

U bliskom sam kontaktu sa generalnim sekretarom NATO -a, kome zahvaljujem na odličnoj saradnji između KFOR -a i EULEKS -a. KFOR igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu. /ibna