Izjava predsednika Milanovića izazvala reakcije u Bugarskoj

Izjava predsednika Milanovića izazvala reakcije u Bugarskoj

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u sredu hrvatsku ambasadorku u Bugarskoj Jasnu Ognjanovac zbog izjave predsednika Zorana Milanovića u kojoj je oštro kritikovao „politiku Bugarske prema evropskim integracijama Severne Makedonije“, javili su bugarski mediji.

Ognjanovac je pozvana na zahtev ministra Svetlana Stoeva, a primio ju je generalni direktor za evropske poslove Rumen Aleksandrov.

Razlog sastanka bila je izjava predsednika Zorana Milanovića nakon samita procesa Brdo-Brioni na Brdu kod Kranja, u kojoj je oštro kritikovao politiku Bugarske prema težnji ka evropskim integracijama Severne Makedonije, javila je bugarska televizija BNT.

Aleksandrov je Milanovićevu izjavu nazvao „neprihvatljivom i neopravdanom“.

Rekao je da je to „razočaravajuće ne samo u kontekstu odličnog bilateralnog dijaloga između Sofije i Zagreba i njihovog slaganja oko niza tema evropske i regionalne agende, već i zbog činjenice da kao neposredne susede u regionu, Bugarsku i Hrvatsku prirodno vezuje zajednički interes za reformu, stabilizaciju i integraciju zapadnog Balkana u EU u bliskoj budućnosti.“

U izjavi novinarima na Brdu kod Kranja ranije ove nedelje, Milanović je upozorio da je Severna Makedonija „u nemogućem položaju“ i da je jedna država članica EU zahtevala da Severna Makedonija „definiše svoju nacionalnu genezu na način na koji to zahteva susedna država“ i udžbenicima istorije.

Rekao je da će se tome „otvoreno suprotstaviti“ u okviru svojih ovlašćenja.

Milanović nije imenovao državu, ali očigledno se mislilo na Bugarsku, koja odbacuje pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, jer Sofija tvrdi da severno-makedonski udžbenici „revidiraju i negiraju njihovu zajedničku etničku i jezičku istoriju“.

Hrvatska ambasadorka rekla je da će prenijeti bugarski stav Zagrebu, napominjući potrebu za saradnjom između Bugarske i Hrvatske u cilju garantovanja stabilnosti zapadnog Balkana i evropske perspektive regiona, izvestio je BNT.