Izjave lidera nakon 6. tripartitnog samita Kipar-Grčka-Izrael, uz učešće američkog državnog sekretara, u Jerusalimu

Izjave lidera nakon 6. tripartitnog samita Kipar-Grčka-Izrael, uz učešće američkog državnog sekretara, u Jerusalimu

Premijer Izraela, Benjamin Netaniahu, premijer Grčke Aleksis Cipras i predsednik Kipra, Nicos Anastasiades, kao i američki državni sekretar Mike Pompeo, koji su učestvovali na samitu održanom u Jerusalimu, naglasili su veliku važnost trilateralne saradnje Kipra – Grčke – Izraela za stabilnost i prosperitet u regionu.

U kratkom obraćanju pre početka sednice, predsednik Republike Kipar je rekao da je “danas veliki trenutak i želim da se zahvalim mom dobrom prijatelju, premijeru Netaniahuu, što je sazvao ovaj istorijski sastanak u Jerusalimu.

Drago nam je što je američki državni sekretar sa nama. Njegovo prisustvo je opipljiv dokaz da su naše tri zemlje pouzdan partner u SAD-u, posebno u energetskom i bezbednosnom sektoru, kao i stub stabilnosti u istočnom Mediteranu.

Naša vizija i akcije za energetski koridor istočnog Mediterana su odličan primer. Želim da vas uverim da je Kipar bezrezervno posvećen ovom kredibilnom i stabilnom partnerstvu koje ima za cilj, kroz konkretne akcije, da stvori neophodnu bezbednost, stabilnost i prosperitet u našem turbulentnom području.

To je naša velika vizija i izuzetno smo sretni što je američki državni sekretar ovde da potvrdi značaj ovog sastanka u ime SAD-a i radujem se produktivnoj debati o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što je energetska bezbednost, suverena prava i zaštita energetskih i pomorskih aktivnosti i, naravno, alternativnih izvora energije“.

Sa svoje strane, premijer Netanjahu je istakao, između ostalog, da je “danas 6. samit tri zemlje i to je jedno od najboljih regionalnih partnerstava širom sveta. Radimo u raznim oblastima, od gašenja požara do energetike. Planiramo da napravimo naftovod EastMed od Izraela, Kipra, do Evrope, koji će obezbediti stabilnost u regionu, prosperitet naših naroda i osigurati alternativne izvore energije za Evropu.

Prisustvo američkog državnog sekretara je važno i pokazuje da SAD podržavaju ovaj regionalni napor“.

On je dodao da bi “u ovom partnerstvu pozdravili ne samo SAD nego i druge zemlje”.

S druge strane, premijer Grčke je, između ostalog, rekao da je saradnja tri zemlje strateška, posebno u oblastima energetike i bezbednosti. On je pozdravio američku podršku ovoj saradnji, ističući da prisustvo američkog državnog sekretara jača napore i dijalog o energiji, bezbednosti i ekonomiji, kao i izazovima koji tek predstoje.

On je dodao da je vizija stvaranje sigurne mreže za transport energije iz istočnog Mediterana u Evropu, iz Izraela, Kipra, Grčke, Evrope.

On je također rekao da bi stvaranje plinovoda East Med također moglo pomoći dijalogu o bezbednosti i ekonomskom razvoju u regiji.

Konačno, američki državni sekretar je, između ostalog, rekao da je pre nedelju dana u Hjustonu, SAD, govorio o velikoj grupi šefova energetskih organizacija i o mogućnostima koje se razvijaju te izgradnji korisne infrastrukture koja će doneti velike koristi.

On je dodao da su „SAD, Izrael, Republika Kipar i Grčka važni ključni partneri u bezbednnosti i prosperitetu i radujem se večeras našim razgovorima. Radeći zajedno na ovim važnim energetskim pitanjima, znam da će se bezbednost i prosperitet još više poboljšati između naših zemalja. Mi smo slobodne zemlje, sa slobodnim tržištima, radimo zajedno i radimo na stvaranju energetske infrastrukture, a nakon toga dolazi veći deo bezbednosti. Ako to uradimo na pravi način, privući ćemo investicije i maksimizirati ove resurse na način koji dobra infrastruktura na slobodnim tržištima uvek donosi”.

Ministar spoljnih poslova Kipra, g. Nikos Christodoulides, ministar energetike g. George Lakkotropis, portparol vlade g. Prodromos Prodromos i vladini zvaničnici također prisustvuju samitu. Ranije, predsednik Republike Kipar te premijeri Grčke i Izraela imali su odvojene sastanke sa američkim državnim sekretarom./IBNA/