Izmene Zakona o verskim zajednicama u Bugarskoj izazivale melodramu između Sofije i Ankare

Izmene Zakona o verskim zajednicama u Bugarskoj izazivale melodramu između Sofije i Ankare

Parlament, uzburkale su odnose između Sofije i Ankare nakon što je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu navodno rekao da su te izmene usmerene protiv muslimanske vere.

Izmenama i dopunama, usvojenim u drugom čitanju 28. marta, predviđeno je da se dugovanja verskih zajednica državi odlažu na deset godina. Ovo je promena u odnosu na prvo čitanje, kada se predviđalo otpisivanje ovih dugova.

Glavna verska grupa na koju se odnosi amandman je kancelarija glavnog muftije, duhovnog vođe bugarske muslimanske manjine, za koju se kaže da duguje oko osam miliona leva (oko četiri miliona evra) poreza i drugih plaćanja bugarskoj državi.

Amandmani su uloženi od strane GERB-a bugarskog premijera Bojka Borisova i Pokreta za prava i slobode, koja je tradicionalno stranka sa biračkim telom zasnovanom uglavnom na bugarskoj turskoj manjini. Amandmanima se usprotivio nacionalistički pokret Ujedinjeni patrioti.

Drama u ovom slučaju dobila je novi zaokret kada je, kako je saopšteno, Čavušoglu rekao da je Ankara intervenisala u amandmanima na zakon. On je navodno rekao da je Ankara u kontaktu sa Sofijom kako bi pronašla rešenje za dugove glavnog muftije.

Prema izveštajima, Čavušoglu je rekao da “sada kada glavni muftija ima neke dugove, zauzvrat su hteli da prodaju njegovu ličnu imovinu” – očigledno je referenca na postupak naplate duga od strane bugarske države.

Čavušoglu je rekao da su amandmani bili protiv svih vrsta osnovnih prava i sloboda, a Turska je morala da interveniše kako bi došlo do promena.

On je dodao da Ankara “dan i noć radi za interese turskih zajednica u inostranstvu i to je jedan od prioriteta spoljne politike zemlje”.

Uveče 28. marta bilo je nepotvrđenih izveštaja da je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva pozvala turskog ambasadora na konsultacije.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su, na zahtev turskog ministra, Čavušglu i Zaharieva razgovarali telefonom. Prema Ministarstvu spoljnih poslova, Čavušoglu je izrazio zabrinutost da su amandmani na Zakon o verskim zajednicama usmereni protiv muslimanske zajednice.

Zaharieva je rekla Čavušogluu da amandmani na zakon koji su poslali poslanici nisu usmereni protiv bilo koje religije u zemlji, već naprotiv, garantuju jednak tretman svim registrovanim verskim zajednicama.

Bugarska nije mogla da prihvati strani angažman u svom zakonodavnom procesu, rekla je Zaharieva, napomenuvši da je Čavušogluov govor održan nekoliko dana pre lokalnih izbora u Turskoj.

Bugarski nacionalni radio je izvestio da je portparol kancelarije glavnog muftije rekao: “Sada čujem od vas o takvoj izjavi ministra spoljnih poslova Turske, ali Bugarska je suverena država i ne mislim da postoji bilo kakva spoljna intervencija, ali ako postoji, ova pitanja treba da budu usmerena na one koji sarađuju na visokom državnom nivou “. Kancelarija glavnog muftije pozdravila je odobrenje amandmana od strane Parlamenta./ibna