Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stublla i izraelski ministar spoljnih poslova Gabriel Ashkenazi potpisali su dokument u kome se navodi da dve države uspostavljaju diplomatske odnose radi povećanja političkih, ekonomskih, trgovinskih, stručnih, kulturnih i drugih oblasti saradnje.

U svom govoru, Haradinaj-Stublla zahvalila je SAD i bivšoj Trampovoj administraciji što su otvorile put ovom diplomatskom odnosu sa Izraelom.

„Dragi SAD, zahvalni na stalnoj bilateralnoj podršci koju smo dobili od vas. Uspostavljanje ovih diplomatskih odnosa danas ne bi bilo moguće bez vašeg blagoslova i zalaganja. Takođe bih trebalo da pomenem bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, bivšeg specijalnog izaslanika Richarda Grenella, Roberta O’Briena, američki Stejt Department i podršku nove američke administracije za sporazum“, rekla je Haradinaj Stublla.

Takođe se zahvalila ambasadoru Filipu Kosnettu, ministarstvima spoljnih poslova i svima koji su doprineli sporazumu, rekavši da Izrael postaje 117. država koja je priznala nezavisnost Kosova. Haradinaj-Stublla pozvala je druge države koje nisu priznale Kosovo da slede njihov primer. Takođe je pozvala izraelske kompanije da investiraju na Kosovu.

Aškenazi je sporazum koji je danas postignut opisao kao istorijski, dodajući da on predstavlja priliku za poboljšanje odnosa između dve zemlje.

„Danas pišemo istoriju; danas normalizujemo odnose između Izraela i Kosova, trenutak koji su mnogi čekali. Danas je naša prilika da poboljšamo naše odnose sa narodom Kosova. Ovaj sporazum je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu “, rekao je.

Dokument je potpisan u četiri primerka; na albanskom, engleskom, hebrejskom i srpskom jeziku.

Dva ministarstva su takođe potpisala memorandum o političkim konsultacijama i memorandum o razvojnoj saradnji.

Onlajn ceremoniji je prisustvovao i američki izaslanik za Balkan Metju Palmer. / ibna