Izveštaj o napretku pokrenuo brze reakcije u Severnoj Makedoniji

Izveštaj o napretku pokrenuo brze reakcije u Severnoj Makedoniji

Iako je vlada Severne Makedonije zadovoljna izveštajem o napretku koji je Evropska komisija objavila u sredu, najveća opoziciona stranka, VMRO-DPMNE, danas je pokazala snažnu reakciju.

„Vlada laže. Pregovori o pristupanju neće početi ove godine. Pregovori neće biti pokrenuti jer nije bilo reformi“, kaže je VMRO-DPMNE.

Prema opoziciji, nemoguće je pridružiti se EU sa politizovanom upravom i sa uništenim zdravstvenim i obrazovnim sistemom. Opozicija je takođe izjavila da razgovori neće biti pokrenuti sve dok Zaev bude premijer.

U međuvremenu, politički analitičari kažu da EU ne sme dalje odlagati proces.

“Bilo bi loše da se datum dalje odlaže. EU će izgubiti kredibilitet ako ne ispuni svoja obećanja. Sva daljna odlaganja će se odraziti na unutrašnju politiku“, rekla je Malinka Ristevska Jordanova iz Instituta za evropske politike.

Evropska komisija je u sredu objavila izveštaj o napretku preporučujući EU da započne razgovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom. Međutim, ministri vanjskih poslova EU sastat će se sledećeg mjeseca u Briselu kako bi doneli konačnu odluku. / ibna /