Izveštaji povezuju Soleimanija sa BiH

Izveštaji povezuju Soleimanija sa BiH

Ubrzo nakon smrti iranskog generala Kasema Soleimanija pojavile su se glasine koje govore da je on imao važnu ulogu u Bosni i Hercegovini, tokom rata 1992-1995. Poznata je i potvrđena činjenica da su iranske obaveštajne službe i vojni instruktori u BiH pomagali Bošnjačkoj Armiji Republike Bosne i Hercegovine (A RBiH), te da su na više mesta u područjima pod bošnjačkom kontrolom imali kampove za obuku.

Ali, najnoviji izveštaji govore da je sadašnji član Predsedništva BiH Šefik Džaferović imao nekoliko sastanaka sa Soleimanijem. Takođe, kako su preneli srpski mediji, Džaferović je imao kontrolu nad 7. muslimanskom brigadom, poznatom kao El mudžahidin. Ovu vojnu jedinicu činili su strani borci, uglavnom iz arapskih zemalja. Neki analitičari smatraju ovu jedinicu semenom kasnije Al Kaide.

„Džaferović, poznat po izdavanju bosanskih ličnih dokumenata pripadnicima zloglasne brigade El Mudžahidin tokom rata, sastao se i bio u koordinaciji s iranskim generalom Soleimanijem, gde god su pripadnici Iranske revolucionarne garde trebali učestvovati u napadima na srpske položaje i zločine protiv Srba“, izveštavaju mediji pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu.

Navodno se Džaferović sa Soleimanijem susretao tokom rata kada je bio šef Centra bezbednosti Zenica.

Prema ovom izvoru, Soleimani, vođa elitne brigade “Kuds” Iranske revolucionarne garde, objasnio je svoj boravak u BiH svojom poznatom izrekom: “Tamo gde muslimanima treba pomoć, tamo sam i ja.”

Džaferović je, naravno, negirao da je imao bilo kakve veze sa Soleimanijem i brigadom El Mudžahidin. U saopštenju za javnost rekao je da je srpska obaveštajna služba, putem režimskih medija u Beogradu, pre svega ‘Novosti’ i ‘Tanjuga’, ponovo objavila niz laži o njemu.

„Ovaj put to je smešan pokušaj da me povežu sa nedavno ubijenim iranskim generalom Kasem Soleimanijem. Pri tome recikliraju stare, velikosrpske propagandističke priče o navodnim ratnim zločinima. Sadržaj objavljenih tekstova, u potpunosti sačinjen od neistina, ne bi zaslužio ni jedno slovo reakcije da nije bilo poruke koju su mi, putem režimskih medija u Srbiji, poslali kao članu Predsedništva BiH“, kaže se u saopštenju.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je za vreme rata bio pripadnik A RBiH i koji ima najvišu vojnu medalju ove Armije, brani Džaferovića.

„Džaferović je častan čovek, a napadi srpskih medija nisu ništadrugo nego beskrupulozna laž. Također, ovi napadi nisu napadi na samog Džaferovića, već predstavljaju trajne pokušaje diskreditacije institucije Predsedništva Bosne i Hercegovine i diskreditaciju države Bosne i Hercegovine.

Svi oni koji poštuju državu i koji su u politici, dužni su da ovo osude i nazovu pravim imenom. Ako se to ne dogodi, sutra će meta biti neko drugi“, rekao je Komšić u izjavi./ibna