NaslovnicaRegionJAKO NEVREME GAZI PREKO HRVATSKE: Kran pao na zgrade, Istra pod vodom,...

JAKO NEVREME GAZI PREKO HRVATSKE: Kran pao na zgrade, Istra pod vodom, meteorolozi ništa slično nisu videli od 1929. godine (FOTO)

Objavljeno:

Jaka kiša praćena jugozapadnim i zapadnim vetrom zahvatila je u noći između četvrtka i petka Istru.

Poplavljene su brojna šetališta pored mora, a najviše su stradala u Fažani, Rovinju, Vrsaru, Umagu…

More je u Fažani prema navodima hrvatskih medija poplavilo centralni trg. Vrsar je noćas zaplivao, šetalište i put su pod vodom, a državni put DC75 između Novigrada i Poreča na mostu Antenal zatvoren je za sav saobraćaj zbog visokog nivoa mora.

Gotovo identičan prizor bio je u petak ujutro i u nekoliko istarskih mesta uz more pa su tako na šetalištu u Rovinju građani svedočili izlivanju mora odnosno poplavi u centru grada.

More se izlilo i u rovinjskoj uvali Valdibora gde se nalazi veliki parking tako da su iz Komunalnog servisa Rovinj upozorili građane da pripaze na svoja vozila i zatvorili parkiralište kako bi smanjili mogućnost štete. U Umagu su stradale i terase ugostiteljskih objekata smeštene na šetalištu. Pod naletima jakog južnog vetra pukla je velika grana bora koja se srušila na dečje igralište.

U Poreču je nevreme srušilo golemu građevinsku dizalicu na dve stambene zgrade. Građani navode da su videli i pijavicu.

Iz istarske policije navode da nije bilo većih poteškoća u saobraćaju, ali tokom noći dogodilo se pet saobraćajki. Jedna osoba je teže povređena.

DHMZ je upozorio da zbog vremenskih uslova može doći do lokalnih plavljenja i bujica i za petak izdao narandžasti stepen upozorenja za ceo severni Jadran.

Prognoza istarskog meteo portala navodi da se već u popodnevnim satima očekuje razvedravanje i smirivanje vremena uz temperature vazduha od 20 stepeni.

REKORDAN VODOSTAJ U BAKRU

Na mareografskoj stanici u Bakru u petak je zabeležen vodostaj koji za 107 centimetara premašuje srednji morski nivo. To je jedan od najvećih vodostaja zabeleženih od 1929. godine kad je formirana stanica u Bakru.

Vodostaj je zabeležen u 9.24 sati, a sa Geofizičkog odseka PMF-a objasnili su da je nekoliko mogućih faktora koji su doprineli tako visokom novou mora.

– Prve analize jasno ukazuju na važnost takozvanog olujnog uspora odnosno uzdignuća morskog nivoa povezanog s delovanjem niskog pritiska vazduha i olujnog južnog vetra. Dodatni faktor su plimne oscilacije koje su u navedeno vreme podržale pojavu visoke vode – navode sa fakulteta.

Takođe su naveli da pojavi izuzetno visokih vodostaja doprinosi i porast morskog nivoa vezan uz klimatske promene, a brzina tog porasta poslednjih decenija u Jadranu iznosi oko tri milimetra godišnje.

POPLAVLJENA PIJACA U RIJECI

Centralna riječka pijaca u petak je ponovo poplavljena usled plime odnosno juga i kiše koja pada na riječkom području pa su za građane postavljeni pontonski prelazi, a na nekoliko lokacija uz zgrade u centru grada preventivno se postavljaju brane.

Komandant Javne vatrogasne stanice Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da centralna gradska pijaca svaki put bude poplavljena za vreme jakog juga i visokog nivoa mora pa se očekuje povlačenje vode nakon smirivanja vremena.

U riječkom Art kvartu zbog niskog nivoa područja i slivanja vode s ulica, preventivno se postavljaju brane na objektima koji se nalaze na najnižim tačkama.

Veće sa peskom postavljaju se na još nekoliko lokacija odnosno kod poslovnih prostora u centru grada kako bi se sprečilo njihovo poplavljivanje.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova u prekidu su neke trajektne, katamaranske i brodske linije na riječkom, zadarskom, šibenskom i splitskom području.

NEVREME I U ZAGREBU

Kiša i vetar osetno su oborili temperaturu u Zagrebu.

Nešto nakon podneva Zagrebom se prolomila jaka kiša praćena grmljavinom, a za sada nema izveštaja o oštećenjima.

Štete su zabeležene i u Međimurju gde je jak vetar srušio stabla, a oštećeni su i krovovi.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto:Ilustracija)

Kurir

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave