Janša prisustvovao sastanku o vakcinama u Beču

Janša prisustvovao sastanku o vakcinama u Beču

Da bi nadoknadila nejednakost u isporuci vakcina, EU bi trebalo da vrši distribuciju prema populacijskom ključu i mehanizmu ispravki, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc nakon sastanka premijera nekoliko zemalja EU u Beču.

Sastaku su fizički prisustvovali Kurc, premijer Slovenije Janez Janša,  premijer Bugarske, Bojko Borisov i Češke Republike Andrej Babiš. Putem video linka učesvovali su letonski premijer Krišjanis Karinš i hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Ne radi se o ukazivanju na krivicu“, rekao je Kurz. „Postoji problem koji bi trebalo rešiti.“ Prilikom naručivanja i distribucije vakcina unutar EU, usaglašeno je da vakcinacija počne 27. decembra 2020. Predsednik Saveta Charles Michel takođe je uveravao zemlje članice da bi svaka zemlja trebalo istovremeno da prima vakcine po broju stanovnika.

Malta je vrlo brzo stigla do 27 procenata vakcinacija, dok su druge zemlje imale samo pet. Ova nejednaka raspodela i prateći obuhvat vakcinacijom dovode do tenzija u EU, rekao je kancelar. Kurz još jednom navodi da je za to odgovoran Upravni odbor. Sa predsednicom Komisije Ursulom von der Leien i predsednikom Saveta Charlesom Michelom dogovoreno je da treba uvesti „mehanizam popravke“ ili „mehanizam korekcije“.

„Oduvek smo verovali u evropsku solidarnost“, rekao je Bojko Borisov. „Upravni odbor je uveo drugačiju proceduru“, nastavio je Borisov. Takođe je apelovao na države da ne kupuju nikakve ruske ili kineske vakcine. Borisov smatra da su Von der Leien i Michel učinili dobar posao, “ali nepravedna raspodela dogodila se na nižim nivoima”, rekao je šef bugarske vlade. U maju će neke zemlje imati imunitet stada dok druge još čekaju vakcine.

Janez Janša je govorio o „pravovremenom upozorenju“. U junu će polovina država imati stopu pokrivenosti vakcinacijom od 30 procenata, a druga polovina od 60 procenata. Slovenija je natprosečna po pitanju vakcinacije, ali: „Mi nismo ostrvo, jer niko ne može dobro da živi jer virus ne poznaje granice“.

Janša se takođe založio za objavljivanje ugovora sa proizvođačima. Ne bi trebalo biti tajni. „Želimo da izbegnemo novu političku krizu – a do toga će doći ako se države EU snabdevaju vakcinama na tako nejednak način.

Tačno je da je EU tražila zajednička rešenja, ali desile su se greške i to je takođe izazvalo tenzije,” rekao je Janša.

Dodao je da je EU već naručila dodatnih 24 miliona doza vakcine. Ovo je način suočavanja sa nejednakošću, umesto da se oslanjamo samo na preraspodelu unutar zemalja EU. „Tek kada se pandemija završi, znaćemo ko je bio uspešan“, rekao je Janša komentarišući uspehe vakcinacije u Izraelu.