Jedan od lidera crnogorske opozicije uputio pismo Generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu

Jedan od lidera crnogorske opozicije uputio pismo Generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu

Nebojša Medojević, jedan od lidera crnogorskog Demokratsklog fronta uputio je pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kome tvrdi da se oficiri i vojnici u Vojsci Crne Gore progone zbog njihovih verskih uverenja.

“Kao što ste verovatno upoznati u Crnoj Gori već mesecima traju mirni i dostojanstveni protesti građana Crne Gore, u organizaciji jedine kanonske Pravoslavne crkve, protiv Zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila vladajuća većina, bez dogovora sa Crkvom. Ovaj zakon Crkva i kompletna opozicija smatraju diskriminatorskim i protivustavnim jer ugrožava Ustavom definisane principe odvojenosti crkve i verskih organizacija od države i slobodu veroispovesti, nepovredivost svojine, pravnu bezbednost, zabranu retroaktivnog dejstva”, tvrdi Medojević.

On tvrdi da je činjenica da se u debatu oko Zakona koji regulise slobodu veroispovesti snažno uključuje Ministastvo odbrane i Vojska Crne Gore, treba da zabrine NATO jer su to maniri totalitarnih nedemokratskih režima, vojnih hunti, diktatura i izaziva veliko negodovanje kod građana.

“Tako je Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore , General Dragutin Dakić javno uputio otvorenu prijetnju pripadnicima Vojske zbog njihovog verskog opredelenja i građanske potreba da iskazu svoje mišljenje o Zakonu zajedno sa stotinama hiljada svojih sugradjana. “U Vojsci Crne Gore nema mesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom,” poručuje načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić. Crna Gora je već više godina u dubokoj i teškoj političkoj krizi koja je dovela do gubitka poverenja građana u institucije sistema i značajno destabilizovala zemlju. Zbog politički motivisanog progona DF-a, Parlament Crne Gore ne funkcioniše u punom kapacitetu, što se posebno negativno odrazilo na ustavne mehanizme spoljne kontrole u oblasti odbrane i bezbednosti kroz Odbor za odbranu i bezbednost u kojem već više godina ne učestvuju predstavnici DF-a”, piše Medojević Stoltenbergu.

Kako Medojević dalje u pismu navodi, nada se da će i NATO pravilno proceniti rizike po stabilnost jačanja totalitarnih tendencija u vođenju države od strane aktuelnog režima i iskoristiti mehanizme kojima raspolaže da se vlastima u Crnoj Gori pošalje jasna poruka da članstvo u NATO ima i vrlo jasne obaveze u pogledu jačanja demokratije, vladavinu prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava.

”Nepostojanje političkog dijaloga o rešenju krize, dovelo je do ugrožavanja izbornog procesa, a sada i do eskalacije krize oko napada rezima na Srpsku Pravoslavni Crkvu . Ja sam kao lider PzP, koji je član IDU i ECR u više navrata upozoravao na mogućnost ozbiljne destabilizacije države zbog nepostojanja političke volje režima da otvorena pitanja rešava dijalogom i politickim sredstvima i sve uočljivijih totalitarnih trendova i tendencija koji mogu dovesti do sukoba sa nesagledivim posledicama. Policija, Vojska, službe bezbednosti, u demokratskim državama ne rešavaju političke probleme i razlike u odnosu na neka zakonska rešenja. Kao država članica NATO, Crna Gora mora odbaciti totalitarne mehanizme i prakse, i prihvatiti demokratske i političke metode za rešavanje kriza”, zaključio je Medojević.