Jedan tvit poljuljao pomirenje

Jedan tvit poljuljao pomirenje

Jedan tweet, samo dvije riječi, izazvao je (možda) najveće probleme u odnosima između Srba i Bošnjaka i između Republike Srpske i Federacije BiH. U stvari, ove dvije riječi će, u najgorem slučaju, vratiti priču o pomirenju u BiH barem 15 godina unazad.

Priča počinje kada je prošle sedmice neko iskopao tri godine star tweet Saše Trivića, suvlasnika kompanije “Krajina Klas” sa čuvenim pekarskim brendom “Manja” iz Banja Luke. Pekara je veoma uspješna i Trivić je svoje poslovanje gradio od male kompanije do one koja ima trgovine u oba entiteta. Pet od njih je nedavno otvoreno u glavnom gradu BiH, Sarajevu, gdje je većina građana Bošnjaka. Za kompaniju iz Republike Srpske bila je dobro prihvaćena u Federaciji BiH.

A onda dolazi tweet.

Trivić je na Twitteru poznat po mišljenju o odnosima između poslodavaca i zaposlenih, poslovnoj politici i mnogim drugim pitanjima. Twitter prijatelji i zajednica u BiH poštuju njegovo mišljenje čak i ako su objavljeni na društvenoj mreži. Takođe, njegovi zaposlenici imaju redovnu platu, socijalno osiguranje i on plaća sve poreze.

Prije tri godine, neko je na Twitteru čestitao Dan Republike Srpske, 9. januara, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću, koji je u Haškom tribunalu osuđen za ratne zločine, a Trivić je komentarisao samo s dvije riječi: “Jedan i jedini“ bez ikakvog znaka misli li na Mladića ili 9. januar.

Samo nekoliko minuta nakon što se na toj društvenoj mreži pojavio screenshot njegovog starog tweet-a, krenulaje potjera. Bošnjaci su komentarisali da je Trivić četnik, srpski nacionalista, da podržava ratne zločince i ratne zločine nad Bošnjacima, pa čak i da je ime pekara “Manja” skraćeni naziv planine “Manjača”, kod Banje Luke, gdje je tokom rata bio jedan od koncentracionih logori za nesrbe.

Trivić je pokušao da objasni, ušao u diskusiju sa “mrziteljima”, ali nije bilo nikakvog efekta. Građani Sarajeva pozvani su da bojkotuju pekaru „Manja“. Sutradan, ispred jedne radnje, na tlu je ispisana riječ „četnik“, zaposleni su verbalno napadani i teško vrijeđani kao osobe koje rade za bošnjačkog neprijatelja.

Trivić, opet na Twitteru, rekao je da se boji da će situacija eskalirati i da će otići predaleko. Ispred svih prodavaonica “Manja” u Sarajevu postavljene su policijske patrole i zaposleni zaključavaju vrata nakon ulaska kupaca. U stvari, broj kupaca je manji nego ikad.

Srpska demokratska stranka osudila je lov na Trivića i pekaru „Manja“, a kompanija „Krajina Klas“ pozvala na zaštitu Trivića i njegove porodice. Posljednja glupost objavljena na Twitteru, u ovom slučaju, je da je Trivićev otac u Janko Trivić, oficir srpske vojske odgovoran za ratni zločin u kojem je ubijeno više od 200 Bošnjaka.

“Ime oca gospodina Trivića je Ranko i on nema veze sa ratnim zločinima”, navodi se u saopštenju kompanije.

U ovom trenutku još uvijek traje „lov“ na Trivića i njegovu kompaniju. Činjenica je da je nivo mržnje u ovom slučaju dobro primijećen u Republici Srpskoj i samo je produbio jaz koji je stvoren prije više od dvije decenije.

 

Očigledno je da rat, u nekim glavama, još nije završen.