Jedanaest parcela u Grčkoj će se dati za istraživanje ugljovodonika

Jedanaest parcela u Grčkoj će se dati za istraživanje ugljovodonika

Glavne perspektive za Grčku u narednim godinama vezano za istraživanja, eksploatacije i transporta ugljovodonika bile su u fokusu  izlaganja predsednika i glavnog izvršnog direktora Hellenic Hidrocarbon Resources Management (HHRM), Ioannis Basias, na Prvoj Međunarodnoj konferenciji u Kozanima, pod nazivom: “Kipar – Grčka – Izrael: istraživanje i eksploatacija ugljovodonika”.

Intenzivan interes velikih korporacija, prema njegovim rečima, uglavnom je usmeren na morski region istočnog Mediterana (Izrael – Kipar – Egipat) sa prosečnom dubinom od 1.200 metara, zatim na područje Crnog mora (na bugarskoj i rumunskoj granici), sa prosečnom dubinom vode od dva kilometra i, na kraju, na oblasti kao što su Jonsko i more jugoistočno od Krita, sa istom i još većom dubinom.

“To će biti buduće geografske lokacije i zato je važno”, rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor HHRM-a.

Međutim, kako je istakao, u nekim oblastima za koje su prikupljeni pozitivni podaci potrebno je najmanje tri godine da tehnologija omogući bušenje na dubini od 3 km, što je trenutna tehnička i ekonomska granica eksploatacije.

“Mi nismo centar sveta, mi smo deo interesa međunarodne industrije u takvom okruženju”, naglasio je Ioannis Basias i istakao da “ovo može biti iskorišteno u najboljem interesu zemlje”.

Što se tiče područja na grčkoj teritoriji u kojoj se fokusira na istraživanje ugljikovodika, potpredsednik HHRM Spiros Bellas je istakao da se postojeće koncesije odnose na jedanaest morskih parcela u Grčkoj, od kojih sedam ima relevantne dozvole (Ioannina, Arta – Preveza, Aitoloakarnania, SZ Peloponez, Katakolo, zaliv Patraikos i parcela 2 zapadno od Krfa).

Za preostale četiri, parcela 10 u zalivu Kiparissia, područje u Jonskom jezeru koje je razvio EDEI i dva područja između Peloponeza i Krita, očekuje odobrenje Parlamenta.

Bellas je rekao da prve bušotine treba očekivati početkom naredne godine u zalivu Patras (HELPE i Edison) i Katakolu (Energi Aegean).

On je dodao da su područja koja će biti “zrela” za dve ili tri godine “blok 2”, zapadno od Krfa (ukupno – ELPE), aza tri do četiri godine region Jonskog (Repsol – ELPE), dok se tri do pet godina od danas očekuje da će biti potrebno za pomorska područja na zapadu i jugositoku (Total – ExxonMobil – ELPE). Primećeno je da se podaci prikupljaju i proučavaju iz oblasti južno od Krita, u južnom Peloponezu i u Jonskom, SV Pakoi, zapadno od Krfa i zapadno od Zakinthosa. /IBNA