Jeremić i Tadić protiv “servilnog” rešenja za Kosovo

Jeremić i Tadić protiv “servilnog” rešenja za Kosovo

Predsedniku Srbije i lideru Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću ne sme se dozvoliti da postigne dogovor o razgraničenju, koje bi značilo priznanje samoproglašenog Kosova kao nezavisne države, ocenio je u komentaru za dnevni list Blic predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Bez potpisa Srbije, smatra Jeremić, Kosovo ne može dobiti nezavisnost.

Naprednjački režim, na čelu sa Vučićem, spreman je da stavi potpis na takav sporazum kako bi mogao da nastavi svoju vlast “pljačkom nezabeleženih razmera, nasiljem i spregom sa organizovanim kriminalom”.

“Pogrešno je misliti da ćemo ga lakše smeniti i da će ga stranci pustiti niz vodu ako prizna Kosovo. Naprotiv, u tom slučaju će od stranaca dobiti dozvolu da radi u Srbiji šta god hoće najmanje tri, četiri godine, dok se prašina oko priznanja ne slegne”, ocenio je Jeremić.

Jeremić smatra da Vučić može “pasti” sa vlasti jedino na pitanju Kosova, jer je to jedino pitanje “koje dovoljno interesuje međunarodnu zajednicu koja mu u ovom trenutku drži stranu”.

Lider Narodne stranke je tokom posete Kosovu u nedelju izjavio da se ta grupa protivi bilo kakvom konfliktu, pa i zamrznutom. Na Kosovu je, pre bilo kakvog sporazuma, potrebno postići “dogovor o normalizaciji životnih prilika”.

Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, izjavio je da “ne bi nikada podržao rešenje onih koji su obećanjem o servilnosti na pitanju Kosova došli na vlast i kojima je očuvanje ličnih interesa i vlasti iznad očuvanja nacionalnih interesa”.