Joksimović: Jačanje ekonomije je u interesu građana celog regiona

Joksimović: Jačanje ekonomije je u interesu građana celog regiona

Građani čitavog regiona imaju interes da ekonomiju vide kao najbolji okvir za poboljšanje odnosa, mir za ceo region kao i za pomirenje i smanjenje predrasuda, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, komentarišući regionalnu mini-Šengen inicijativu.

Odgovarajući na pitanje člana Ujedinjene Srbije Volislava Vujića, koga je interesovalo da li će se saradnja poput mini-Šengena između Srbije, Severne Makedonije i Albanije proširiti i na ostale zemlje u regionu, Jadranka Joksimović je rekla da je Aleksandar Vučić radio u korist građana kada je pokrenuo ovu inicijativu.

„Građanima celog regiona je u interesu da ekonomiju vidi najbolji okvir za poboljšanje odnosa, mir za ceo region, za kompromitovanje i smanjenje predrasuda. Kada imate četiri temeljne slobode – slobodno kretanje kapitala, kretanje ljudi, usluga, ideja, tada se rađa diplomacija naroda. To više nije samo međunarodna inicijativa vlade, parlamenta, ministara“, rekao je Joksimović.

Ona je rekla da je jedan od preduslova evropskih integracija regionalna saradnja i ta saradnja donosi koristi – privredi, politici i bezbednosti, svim građanima Srbije i regiona, što je bio vodeći koncept koji su pokrenuli predsednik Vučić i Srbija.

„Ovo nije zamena za evropske integracije, ovo je autentična regionalna inicijativa, autentična inicijativa predsednika Srbije i države Srbije, koju neki vide kao hegemoniju sa posebnim interesima u regionu. Ali mi nismo vladar, već odgovorna država koja želi da drugi napreduju i verujemo da će ovako nešto biti zanimljivije i konkurentnije na velikom evropskom tržištu“, rekla je ministarka.

“Ako želite da uđete u EU kao na mnogo jače i veće tržište i kažete da vam regionalno tržište ne odgovara, kako mislite da ćete povećati konkurentnost privrede da biste stekli pristup jedinstvenom evropskom tržištu? Zbog toga je Crna Gora, koja je na početku inicijative bila negativna, sada na njenom čelu, uvidevši koristi,” primetila je Joksimović./ibna