Još četiri slučaja infekcije koronavirusom u BiH

Još četiri slučaja infekcije koronavirusom u BiH

Još četiri testirane osobe pozitivne su na COVID-19, rekao je ministar zdravstva Republike Srpske na konferenciji za novinare u četvrtak, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Bosni i Hercegovini povećan na 11.

“Najnoviji pacijenti su dva muškarca i dve žene koji su imale kontakt sa osobama za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus”, rekao je ministar RS Alen Šeranić.

Jedan od slučajeva odnosi se na muškarca i ženu koji su bili u Austriji gdje su imali kontakt s osobom za koju se kasnije u Hrvatskoj pokazalo da je pozitivna na virus. Drugi slučaj se odnosi na muškarca i ženu koji su proveli vreme u Sloveniji, a takođe su imali kontakt sa osobom koja je zaražena.

Svih četvero prijavila su se vlastima, rekao je Šeranić i dodao da se za sada svi dobro osećaju.

Do sada je osam ljudi imalo pozitivne rezultate testa u Republici Srpskoj (RS), a tri u Federaciji (FBiH).

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da se roditeljima koji mogu izbjeći slanje djece u vrtiće,preporučuje da tako i urade. Za one koji moraju biti na svom radnom mestu, Grad će pokušati da nađe rešenje.

Sve prodavnice i supermarketi, odlučile su gradske vlasti, radiće do 18 sati.

„Procenjeno je da će to trajati neko vreme i realno je pretpostaviti da će biti više registrovanih slučajeva. Preventivne mere su izuzetno važne jer mogu umanjiti loše posledice. Moramo zajedno da prođemo kroz ovu krizu, nema mesta za paniku“, rekao je Radojičić.

U međuvremenu, vlasti u još tri kantona u FBiH naredile su privremeno zatvaranje svih škola na njihovim teritorijama.

Škole će biti zatvorene 15 dana u Unsko-sanskom kantonu, Srednjobosanskom kantonu i Bosansko-podrinjskom kantonu. S tri druga kantona, RS i Brčko Distriktom, koji su škole zatvorili prije dan i ranije, to čini da se škole na skoro celoj teritoriji Bosne i Hercegovine privremeno zatvaraju.

Takođe, u sredu je u BiH zvanično stupila zabrana putovanja za sve putnike iz Italije, nekih provincija Kine, Južne Koreje i Irana.