Još dva slučaja zaraze koronavirusom u BiH

Još dva slučaja zaraze koronavirusom u BiH

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske potvrdilo je danas još dva slučaja zaraze koronavirusom.

“Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, laboratorijskom analizom uzoraka u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske novi virus korona (SARS-CoV-2)  potvrđen je kod još dve osobe u Republici Srpskoj,” navodi se u saopštenju Ministarstva.

Reč je o jednom detetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen koronavirus u Sloveniji. Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka će pratiti njihovo zdravstveno stanje.

“Trenutno je novim virusom korona zaraženo deset osoba u Republici Srpskoj. Dve osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen,” kaže Ministarstvo.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2). Nadzor je završen kod 132 osobe.

Ukupan broj obolelih od novog koronavirusa u BiH je sada 13.