Još jedan „D-dan za budućnost BiH“ otišao u istoriju

Još jedan „D-dan za budućnost BiH“ otišao u istoriju

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović složili su se da otkažu obe sednice zakazane za danas. Članovi tročlane najviše političke institucije u državi su trebali glasati o Godišnjem nacionalnom programu / ANP / i kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Na konferenciji za novinare nakon dogovora o otkazivanju, predsedavajući Predsedništva Željko Komšić rekao je da je to dogovoreno na konsultacijama uoči sednica, napominjući da su lako bez diskusije došli do zaključaka o otkazivanju sednica.

“Petnaest minuta pre nego što se zapravo dogodilo, znali smo u kojem smeru idemo. Nije bilo potrebe za dramom i napetošću”, rekao je Komšić i dodao da se svi trude “da otvore vrata za novi dogovor.”

Komšić je istakao da on i Džaferović nisu želeli glasati protiv imenovanja Zorana Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, a nisu željeli ni preglasati Dodika o pitanjima ANP-a.

Preglasavanje Dodika, srpskog člana Predsedništva, u vezi s spornim ANP-om za NATO, dodatno bi blokiralo formiranje vlade dok bi glasanje protiv predloženog mandatara, kandidata Dodikovog SNSD-a izbacilo iz igre, dodao je Komšić koji predstavlja Hrvate u Predsedništvu.

„Svi znamo da nije stvar da li bi Predsedništvo trebalo da raspravlja o ovom tehničkom dokumentu ili ne, ali moramo, jer od njega zavisi hoće li Bosna i Hercegovina nastaviti svoj put ka NATO-u ili ne, hoće li odustati od toga, napraviti pauzu ili napraviti korak nazad“, podvukao je Komšić.

Srpski član u Predsedništvu BiH Milorad Dodik rekao je nakon konsultacija sa ostalim članovima Predsedništva da BiH ulazi u novi zastoj i ponovio da neće glasati za Godišnji nacionalni plan / ANP / za NATO.

Dodik je potvrdio da je ANP uklonjen sa dnevnog reda sastanka u utorak. Nakon takve odluke, kako je rekao, besmisleno je održavati vanrednu sednicu Predsedništva posvećenu kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, još jednom ističući potrebu da se novi Savet ministara što prije formira.

Lideri tri najjače nacionalne stranke u BiH potpisali su ranije ovog meseca sporazum kojim se propisuju principi za formiranje vlade. Izjave koje su dali u narednim danima pokazale su da se to verovatno neće realizovati u roku od 30 dana, kako je dogovoreno.

Dodik je zahtevao sednicu Predsedništva kako bi bio imenovan novi predsedavajući Saveta ministara, ali Komšić, koji je sada predsedavajući Predsjedništva, zakazao je drugu sednicu istog dana kako bi se raspravljalo o pitanju ANP-a.

Zbog toga je ovaj utorak nazvan „danom D za budućnost BiH“, ali sada je očigledno da je u istoriju otišao bez ikakvih posledica./ibna