Jugoistočna Evropa je ratište između Zapada i Rusije tvrdi bivši general NATO-a

Jugoistočna Evropa je ratište između Zapada i Rusije tvrdi bivši general NATO-a

Bivši vojni zapovednik NATO-a u Evropi Philip Breedlove, govoreći na online okruglom stolu koji je organizovala hrvatska agencija HINA, izrazio je uverenje da će 2021. godina biti godina sve većeg sukoba Zapada i Rusije oko budućnosti zapadnog Balkana.

Veruje da će novo – ali staro – geopolitičko ratište biti jugoistočna Evropa, posebno ističući slučajeve Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Ova godina će biti obeležena eskalacijom sukoba između Zapada i Rusije zbog budućnosti jugoistočne Evrope, ali nova američka administracija je ponovo uspostavila fokus SAD-a na ovom području nakon više od 10 godina povlačenja“, rekao je Breedlove.

Takođe je rekao da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u svom „političkom hodočašću“ krajem prošle godine ciljao dve zemlje koje „dozvoljavaju Moskvi da nastavi svoju regionalnu politiku podele i osvajanja; Bosna i Hercegovina i Srbija “.

„Moskva će se i dalje snažno protiviti napretku BiH ka Evropskoj uniji, a Srbija će sprovoditi svoj plan za Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Breedlove, evropski stručnjak za bezbednost.

Takođe se osvrnuo na vojnu podršku Srbije, dodajući da bi NATO trebalo da bude otvoreniji za ono što se dešava na Balkanu.

„Deo razumevanja problema je prepoznavanje i kategorizacija. Mislim da bi bilo veoma korisno za rukovodstvo NATO-a da se neposrednije pozabavi tim zabrinutostima i odgovori diplomatskim i političkim radom u regionu. “

Philip Breedlove, koji je novog američkog ministra odbrane Lloyda Austina opisao kao „dobrog prijatelja“, tokom protekle godine je mnogo puta sarađivao s američkim predsednikom Joeom Bidenom, i kao senator, a kasnije i kao potpredsednik.

Dobra vest je, rekao je, da se nova američka administracija jasno preusmerila ka NATO-u i jugoistočnoj Evropi.

„Novi predsednik će vratiti Ameriku u Evropu kako bi ponovo mogao da bude deo tamošnjeg liderstva, posle 12 godina američkog povlačenja sa Starog kontinenta“, rekao je on.

Breedlove ističe da „odbija da postane političar“, jer uživa poverenje obe političke stranke u Vašingtonu, „pa ne bi želeo da razočara polovinu javnosti“. Bez obzira na to, rekao je da su ljudi koje je imenovala vlada Bajdena posvećeni NATO-u i da su upoznati sa geopolitičkim kontekstom Evrope i zapadnog Balkana.

„Mislim da ćete videti pravu pažnju SAD-a“, rekao je.

Govoreći o ideji stvaranja zajedničke evropske vojske, koja se pojavila u Evropi nakon što je bivši američki predsednik Donald Tramp izabrao „hladniji“ odnos prema NATO-u i partnerstvu sa Evropom, Breedlove je istakao da sve što države Evropske unije čine za svoje vojska takođe koristi NATO-u, jer je većina država članica oba saveza.

„Ono što nije dobro je kada zemlja ulaže u sposobnosti koje NATO već ima“, rekao je on.

Dodao je da neprijatelji Severnoatlantske alijanse nastoje da utiču na zapadno javno mnenje, dodajući da NATO još uvek nije pronašao odgovor u informativnoj borbi u ovoj „sivoj zoni“, ali je to sve češće pitanje unutar Alijanse. / ibna