Junska potrošačka korpa u Crnoj Gori 641,6 eura

Junska potrošačka korpa u Crnoj Gori 641,6 eura

Prema podacima Instituta za statistiku Crne Gore (Monstat), minimalna potrošačka korpa u julu iznosila je 641,6 evra, što je za 0,2 posto manje nego u junu.

“Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, rashodi za hranu i bezalkoholna pića iznosili su 270,9 evra, što je za 0,4 posto manje nego u junu”, kaže Monstat u saopštenju za javnost.

Statističari su rekli da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 370,7 eura, što je za 0,1 posto manje nego u junu.

Minimalna potrošačka korpa odnosi se na potrošnju domaćinstava, koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, što omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Najmanja potrošačka korpa u skladu je s minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i USDA Food Guide 2010 za minimalni unos kalorija od 2,21 hiljada kalorija po osobi dnevno.

„Vrednost minimalne potrošačke korpe zasniva se na podacima iz Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke. Vrednost minimalne potrošačke korpe za domaćinstvo od četiri člana je minimalni mesečni izdatak vezan za hranu i bezalkoholna pića te neprehrambene proizvode i usluge“, rečeno je iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih rashoda koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene za tekući mesec i mesečne količine u kilogramima za četveročlano domaćinstvo.

Indeksi potrošačkih cena (CPI-ovi) koriste se za izračunavanje vrednosti neprehrambenih proizvoda i usluga./ibna