back to top
NaslovnicaZabavaKADA SAM TOG JUTRA UŠAO U NJEGOVU SOBU, Telo Nikole Tesle pronašao...

KADA SAM TOG JUTRA UŠAO U NJEGOVU SOBU, Telo Nikole Tesle pronašao je njegov sestrić, koji ga je nasledio “Bio je zgrčen…”

Srpski naučnik i izumitelj Nikola Tesla je rođen na današnji dan u Smiljanu u Lici, kao četvrto dete Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i Georgine koja je bila domaćica. Milutin i Georgina imali su i sina Daneta i ćerke Angelinu, Milku i Maricu.

I, dok je Nikola na kraju doneo čast i svetsku slavu svojoj porodici, sudbina njegovih sestara mnogo manje je poznata…

Angelina Tesla

- Advertisement -

Najstarija Teslina sestra Angelina bila je udata za protu Nikolu Trbojevića i sa njima je imala petoro dece – Uroša, Petra, Nikolu, Maricu i Milicu. Svi su završili fakultete, a četvoro su postali doktori nauka!

O njenom životu ne zna se mnogo, osim da je umrla 1931. i da je, zajedno sa suprugom, sahranjena u zaseoku Bezbradice, kod Kistanja, u severnoj Dalmaciji, gde joj je živela ćerka Marica, udata za bogatog trgovca Nika Jankovića.

Marica Tesla

O Marici je sačuvano mnogo više podataka. Ona se udala se za protu Nikolu Kosanovića, sa kojim je rodina četiri sina. Ostala je udovica u 41. godini i sama je podizala decu, i pokazala se kao izuzetno sposobna žena.

Kažu da je imala talenta za matematiku, da je divno recitovala stihove iz svetske književnosti koje je znala napamet, kao i da je govorila četiri strana jezika. Bavila se publicistikom i bila dopisnik nekoliko listova. Vodila je intenzivnu prepisku sa bratom Nikolom i upravo ona ga je zastupala na svečanoj akademiji, 28. maja 1936. godine na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu povodom njegovog osamdesetog rođendana.

- Advertisement -

Umrla je u osamdesetoj godini 1938. godine. Sahranjena je u Zagrebu.

Marica je uspela da svim sinovima obezbedi visoko obrazovanje. Za Dragišu se zna samo da je bio je austrougarski pukovnik, a za Ljubiša da je bio ekonomista. Milutin je bio doktor i proslavio se kao lekar koji pomaže sirotinju, obilazi nemoćne i nesebično brine o svima. Poginuo je 1941. prilikom bombardovanja Sarajeva, gde je bio raspoređen kao rezervni sanitetski kapetan. Maricin najmlađi sin Sava Kosanović bio je čuveni pravnik, ali i političar, publicista i diplomata. Posle puča 27. marta 1941. bio je ministar snabdevanja u vladu Dušana Simovića. Od 1942. do 1944. je živeo u emigraciji u Americi, gde je i upoznao svog ujaka Nikolu.

Podržavao je Narodnooslobodilački pokret, pa je od marta 1945. bio je ministar informacija u vladi Josipa Broza Tita, a od 1946. ambasador u SAD, a potom i u Meksiku. Od 1953. godine do smrti bio je član Saveznog izvršnog veća.

Upravo je Sava bio taj koji je pronašao telo Nikole Tesle u hotelskoj sobi 7. januara 1943. O tome je pisao u svojim uspomenama:

– Kada sam 7. januara 1943. ujutro ušao u Teslinu sobu, s jednim bliskim prijateljem, Tesla je ležao mrtav. Još mršaviji i bleđi, malo zgrčen, sa zaleđenim sažaljivim izrazom, gotovo osmehom na licu. Na velikom okruglom stolu stajala je jedna otvorena metalna kutija, kakvih je mnogo imao, sa pismima i izvučenom slikom, poslednjom Teslinom, u grupi posetilaca 1942. godine.

Zahvaljujući Savi kao jedinom nasledniku u Americi, sva lična zaostavština Nikole Tesle je doneta u Beograd gde je formiran Muzej Nikole Tesle.

Nijedan od Maričinih sinova se nije ženio, pa je ova grana porodice ostala bez potomaka.

(Kurir.rs/Istorijski Zabavnik/I.M.)

Bonus video:

00:23 Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Oslobodite se nelagodnosti i olakšajte sebi: Ne morate trpjeti danima zbog bolova u leđima!

Bolovi u leđima - Spinemax LD1 dekompresioni pojas Bolovi u leđima mogu biti prolazni, ali...

Ratni veteran ubio rođenu majku u staračkom domu, pucao u nemoćne ljude i zaposlene: Petoro mrtvih – sve žene, ima ranjenih

U Daruvaru hrvatski ratni veteran ubio 5 ljudi, uključujući majku i staračke domove Nezvanično, hrvatski...

Pozdrav, brate: Meštanin se susreo LICEM U LICE sa Hajrizijem, evo šta mu je TRAZIO! Kako je pomogao policiji da PRONAĐU MONSTRUMA

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić opisao je danas kako je izgledala potraga za albanskim...