Kadri Simson je novi komesar za energetiku – Fans Timmermans imenovan je za evropskog koordinatora za European Green Deal

Kadri Simson je novi komesar za energetiku – Fans Timmermans imenovan je za evropskog koordinatora za European Green Deal

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Leien objavila je pred Evropskim parlamentom raspodelu evropskih ministarskih pozicija.

U oblasti energetike, potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans iz Holandije dodeljen je da koordiniše projekat „European Green Deal“, a istovremeno će biti odgovoran za koordinaciju klimatske politike, koju podržava Generalni direktorat za klimatske akcije.

Kadri Simson (fotografija) iz Estonije, sa dugogodišnjim iskustvom u političkoj areni svoje zemlje, postavljena je za komesara za energetiku i postala šefica Ministarstva za ekonomska pitanja i infrastrukturu, obavljajući funkciju ministra.

„Želim da „European Green Deal“ postane zaštitni znak Evrope. Ovaj sporazum proizilazi iz naše posvećenosti da postanemo prvi klimatski neutralan kontinent na svetu. Takođe je diktiran dugoročnim ekonomskim imperativom: oni koji prvi i najbrže deluju, oni će iskoristiti mogućnosti iz ekološke tranzicije. Želim da Evropa bude pionir. Želim da Evropa izvozi stručnost, tehnologije i čvrste prakse“, izjavila je Ursula von der Leien.

Novi Kolegijum poverenika imaće osam potpredsednika, koji će biti odgovorni za glavne prioritete navedene u smernicama politike.

Trojica izvršnih potpredsednika dobiće dvostruku ulogu, jer će obavljati funkciju komesara, a istovremeno će imati i mesto potpredsednika zaduženog za jedno od tri ključna pitanja na dnevnom redu izabranog predsednika.

Imenovani izvršni potpredsednici su:

– Holanđanin Frans Timmermans, koji će koordinirati rad European Green Deal – Dankinja Margrethe Vestager, koja će organizovati agendu digitalnog doba i biti komesar za konkurenciju.

– Letonac Valdis Dombrovskis, koji će preuzeti projekat ekonomije koji upravlja čovekom i biće takođe komesar za finansijske usluge.

Preostalih pet potpredsednika su:

 

Josep Borrell (Španija, sadašnji ministar spoljnih poslova): Jačanje Evrope u svetu.

 

Vera Jourova (Češka, komesar Junckerove komisije): Vrednost i transparentnost.

 

Margaritis Schinas (Grčka, bivša članica Evropskog parlamenta, dugogodišnji funkcioner Evropske komisije): Zaštita evropskog načina života.

 

Maroš Šefčovič (Slovačka, potpredsednik Junckerove komisije): Međuinstitucionalni odnosi i predviđanja.

 

Dubravka Šuica (Hrvatska, članica Evropskog parlamenta): Demokratija i demografija. / ibna