Kafe barovi i restorani u Grčkoj se ponovo otvaraju

Kafe barovi i restorani u Grčkoj se ponovo otvaraju

Barovi, kafići i restorani ponovo će se otvoriti širom Grčke u ponedeljak, u sklopu četvrte faze ukidanja ograničenja uvedenih zbog koronavirusa. Ponovno otvaranje usledilo je ranije nego što je prvobitno planirano zbog malog broja novih zaraženih u Grčkoj.

Ministarstvo zdravlja savetovalo je građanima da posećuju samo restorane koji se pridržavaju svih pravila i ograničenja, a posetu ograniče na članove porodice.

Otvaranje barova, kafića i restorana je strogo regulisano, sa obaveznim zaštitnim maskama za lice koje koristi osoblje i udaljenošću od dva metra između stolova.

Objekti se moraju redovno dezinfikovati, osoblje će se smenjivati, a poslodavci moraju imenovati osobu koja će nadgledati sprovođenje državnih mera.

Sledeća faza ponovnog otvaranja Grčke za poslovanje uslediće 1. juna kada se očekuje da osnovne i dečje škole ponovo počnu da rade. Predškolske ustanove i vrtići takođe će se ponovo otvoriti.

Portparol Vlade Stelios Petsas objavio je u nedjelju da je Komisija za zaštitu javnog zdravlja jednoglasno preporučila da se ove ustanove ponovo otvore.

Pored toga, turistička sezona zvanično će početi 15. juna; međunarodni letovi počeće 1. jula.

Ministarstvo zdravlja takođe je u nedelju saopštilo da su utvrđena dva nova slučaja koronavirusa u Grčkoj.

Ukupan broj ljudi koji su se zarazili virusom u Grčkoj iznosi 2.878, dok je zabeležen 171 smrtni slučaj. Ogromna većina žrtava suočila se sa zdravstvenim problemima i / ili imala preko 70 godina.

Ukupno 19 pacijenata sada se nalazi na intenzivnoj nezi sa prosečnom starošću 70 godina. Do danas je iz jedinica intenzivne nege ukupno otpušteno 100 osoba.

Grčka je sprovela preko 153.963 testova na koronavirus od izbijanja, dok će se testiranje nastaviti kako se bliži turistička sezona./ibna