Kako će Mitsotakisova pobeda uticati na odnose sa Severnom Makedonijom?

Kako će Mitsotakisova pobeda uticati na odnose sa Severnom Makedonijom?

Pobeda partije Nove demokratije na jučerašnjim parlamentarnim izborima održanim u Grčkoj bila je u središtu političke debate u Severnoj Makedoniji. Šta će Mitsotakis, kao novi grčki premijer, uraditi u vezi sa Prespanskim sporazumom koji su potpisali Tsipras i Zaev, a kojim je okončan dugotrajni spor između Atine i Skoplja?

Bivši ambasador i univerzitetski profesor, Nano Ruzin, smatra da neće biti radikalnih promena u odnosima između dve zemlje.

“Osim nekih malih sukoba, mislim da Mitsotakis neće zauzeti radikalni stav. Naprotiv, uveren sam da će premijer Zaev imati veoma dobre odnose s ovom vladom i dobrosusedski odnosi će se nastaviti“, kaže Ruzin.

Šefica Instituta za evropske politike Simonida Kačarska smatra da će nova grčka vlada nastaviti da sledi politiku koju trenutna vlada primenjuje po ovom pitanju.

“Ne mislim da će vlada Nove demokratije osporiti sporazum, ali moramo da sačekamo i vidimo šta će uraditi”, rekla je Kačarska.

Kolumnista Vlera Gjakova kaže da će Mitsotakis igrati ključnu ulogu na putu integracije Severne Makedonije u EU.

“Nova demokratija koristila je nacionalističku retoriku i osporavala Prespanski sporazum. U nekoliko navrata, Mitsotakis je izjavio da će staviti veto na napore Severne Makedonije da postane zemlja članica EU kada dođe na vlast”, kaže Gjakova. / ibna /