Kakva je situacija sa medijima u Severnoj Makedoniji?

Kakva je situacija sa medijima u Severnoj Makedoniji?

Postoje brojni problemi s kojima se mediji u Severnoj Makedoniji suočavaju, dok je donošenje regulative za onlajn medije jedna od glavnih stvari koje treba rešiti. Ovo su procene iznesene tokom konferencije održane u Skoplju, koja se fokusirala na probleme sa kojima se mediji suočavaju.

Ministar za komunikacije i transparentnost, Robert Popovski, rekao je da će država pomoći u stvaranju neophodnih uslova za rad medija bez ikakvog vanjskog uticaja ali i da bi mediji trebali proći proces samoregulacije.

„Javno mnenje treba da povrati poverenje u medije i način na koji sistem funkcioniše. Samoregulacija je veoma važna. Ovaj proces će omogućiti ljudima da naprave razliku između stvarnih i lažnih vesti“, rekao je Popovski. Predsednica Odbora direktora Medijskog etičkog saveta Severne Makedonije, Katerina Sinadinovska, rekla je da je nedostatak profesionalnih novinara jedan od glavnih problema sa kojim se suočavaju mediji. Prema njenim rečima, mediji se takođe suočavaju sa finansijskim problemima, ističući da postoji mnogo novinskih portala koje finansiraju različite političke formacije i poslovne grupe.

„Postoji nedostatak sadržaja zbog nedostatka sredstava. To otežava medijima da angažuju istraživačke novinare”, kazala je Sinadovska.

Holandski ambasador Valter Plomp rekao je da se problemi s kojima se mediji suočavaju moraju rešavati putem dobro definisanih zakona.

U najnovijem izveštaju o napretku EU se kaže da postoji jasna politička polarizacija u Severnoj Makedoniji i to se odražava na online medijima. / ibna /