Kalin: moramo “razmišljati globalno” kako bi pokrenuli svetsku ekonomiju

Kalin: moramo “razmišljati globalno” kako bi pokrenuli svetsku ekonomiju

Portparol turskog predsedničkog Kabineta, Ibrahim Kalın, učestvovao je u programu TASC-a tursko-američkog nacionalnog koordinacionog odbora (Svet posle COVID-19: Izazovi i mogućnosti), odgovarajući na pitanja kopredsedavajućeg TASC-a Gunai Evincha na mreži.

Ibrahim Kalin napomenuo je da bi nastavak normalizacije života nakon pandemije koronavirusa u svetu trebalo da bude izvršen sinhronizovano, pozivajući na „globalno razmišljanje“ kako bi se ekonomija širom sveta otvorila.

Portparol predsednika takođe je rekao da bi Vlade trebalo da “ozbiljno” razmotre parametre i uslove za ponovno pokretanje (ekonomija), komentarišući neke evropske zemlje i Sjedinjene Države koje su počele da otvaraju svoje ekonomije bez prakse socijalnog distanciranja. Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi taj potez mogao pokrenuti drugi talas bolesti.

“Ne možemo zauvek ostati zatvoreni i sistem mora da funkcioniše na ovaj ili onaj način, i to mora da se radi sa ozbiljnom brigom za javno zdravlje, uzimajući u obzir da se pandemija neće vratiti”, rekao je Kalin i dodao da će “posle koronavirusa, nova normalnost biti drugačija od one koju smo imali ranije”.

Za nastavak su potrebni „globalno razmišljanje, konsultacije i saradnja“ i između zemalja mora postojati „sinhronizacija“ u otvaranju, rekao je Kalin.

“Ako se Sjedinjene Države otvore, a ostale se nisu otvorile, ili obrnuto, imamo neravnotežu u sistemu, jer je sve međusobno povezano”.

Ibrahim Kalin rekao je da je predsednik Recep Tayyip Erdogan bio u stalnom kontaktu sa liderima svetske zajednice kako bi razgovarao o ponovnom otvaranju, koje su njihove mere i kakva je praksa bila tokom procesa.

„Bio je to veoma intenzivan proces učenja za sve. Mi učimo nove stvari. Otvaranje će biti dinamičan proces“, rekao je Ibrahim Kalin.

„Ravnoteža između otvaranja ekonomije i čuvanja ljudskog života biće zajednička osobina, ne samo nekoliko meseci pred nama, već i godinama, možda čak i decenijama koje dolaze“, dodao je ./ibna