Kalin: Svaki plan koji isključuje Tursku sa Mediterana je nemoguć

Kalin: Svaki plan koji isključuje Tursku sa Mediterana je nemoguć

Bilo koji plan koji Tursku isključuje iz istočnog Sredozemlja je nemoguć i Turska se neće povući od činjenja koraka potrebnih za podršku libijskoj vladi i njenom narodu, izjavio je u utorak portparol turskog Kabineta predsednika.

“Turska će i dalje podržavati legitimnu, međunarodno priznatu vladu Libije i neće napustiti narod Libije”, rekao je Ibrahim Kalin novinarima nakon sastanka Kabineta u predsedničkoj palati.

U vezi s podrškom Rusije libijskom komandantu Khalifi Haftar – koji svoje snage vodi protiv Vlade Nacionalnog sporazuma – Kalin je naglasio da to ne doprinosi miru u ovoj zemlji.

U vezi sa napadima jedinica predsednika Assada i Rusa koji su u toku u Idlibu, na severu Sirije – a koji bi trebalo da bude pod prekidom vatre – Kalin je rekao da Turska očekuje da se ti napadi što pre zaustave novim dogovorom o prekidu vatre.

Turska i Rusija dogovorile su se prošlog septembra da pretvore Idlib u zonu deeskalacije, u kojoj su napadi izričito zabranjeni. Od tada, više od 1300 civila ubijeno je u napadima režima i ruskih snaga, pošto se primirje i dalje krši. Više od milion Sirijaca preselilo se blizu turske granice, nakon intenzivnih borbi.

Ibrahim Kalin je takođe rekao da će se Turska odupreti bilo kakvom prelasku njene granice ako to ima veze sa američkim ili ruskim odnosima sa teroristima YPG / PKK./ibna