Kancelarija EU na Kosovu: Žalimo što kosovska agencija za akreditaciju (KAA) nije uspela da obnovi članstvo u ENKA

Kancelarija EU na Kosovu: Žalimo što kosovska agencija za akreditaciju (KAA) nije uspela da obnovi članstvo u ENKA

Kancelarija EU na Kosovu reagovala je nakon što je Evropsko udruženje za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) isključilo Kosovsku agenciju za akreditaciju.

U saopštenju za štampu u četvrtak, Kancelarija EU kaže da žali što Kosovska agencija za akreditaciju (KAA) nije uspela u pokušaju da obnovi svoje članstvo u Evropskom udruženju za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Članstvo u ovoj organizaciji nije bilo samo veliko dostignuće za kosovske institucije, već je i veoma važno da se olakša mobilnost kosovskih studenata i kvalifikovane omladine. Prekid članstva je velika smetnja i direktna posledica nejasnih politika iz prošlosti, kao što je odluk vlade iz septembra 2017. da smeni čitav Odbor Agencije bez ikakvog opravdanja.

„ENQA je navela faktore koji su doveli do njihove odluke. Razočarajuće je videti da se većina njih mogla rešiti političkom voljom Vlade da Agenciji i njenom odboru obezbede potrebna sredstva“, navodi se u saopštenju za štampu izdatom od strane Kancelarije EU.

„Naredna vlada mora odmah da reši sva pitanja zajedno sa KAA i da obezbedi da će za dve godine, kada Kosovo ponovo ima pravo da se prijavi za članstvo, Kosovo uspešno povratiti svoje mesto u evropskim institucijama za kvalitet višeg obrazovanja. Ono što je najvažnije, nova vlada ne bi smela da ponavlja greške iz prošlosti. Ohrabrujemo Odbor KAA da se pozabavi preporukama ENQA-e i nastavi da ulaže napore u obezbeđivanju kvaliteta u visokoškolskim ustanovama. Evropska unija će uvek biti spremna da podrži ovaj proces“./ ibna