Kandidati za predsednika u Severnoj Makedoniji žele da privuku albanske glasače

Kandidati za predsednika u Severnoj Makedoniji žele da privuku albanske glasače

Albanski birači u Severnoj Makedoniji smatraju se odlučujućim faktorom u drugom krugu predsedničkih izbora koji će se održati 5. maja. Kandidat Socijaldemokratske unije (SDSM), Stevo Pendarovski i poslanik VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova, pokrenuli su kampanje koje imaju za cilj privlačenje glasova druge najveće zajednice u zemlji.

Odaziv albanskih glasača u prvom krugu izbora bio je samo 25%. Međutim, predsednički kandidati su ih pozvali da izađu i glasaju u drugom krugu.

“Želimo društvo u kojem postoji jednakost između Makedonaca, Albanaca i drugih zajednica. Nudimo razvoj i integraciju, a naši politički protivnici nude izolaciju”, rekao je Pendarovski.

“Pružam albanskim biračima istu stvar koju pružam i makedonskim, turskim, romskim, srpskim, vlaškim i bosanskim biračima”, rekla je njegov protivkandidat, Siljanovska-Davkova.

U međuvremenu, albanski predsednički kandidat, Blerim Reka, koji nije uspio da dođe u drugi krug, odlučio je da ne ponudi svoju podršku ni jednom od dva kandidata. / ibna /