Kandidatkinja za američku ambasadorku u Albaniji predstavila se Senatu

Kandidatkinja za američku ambasadorku u Albaniji predstavila se Senatu

Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Yuri Kim za sledeću ambasadorku SAD u Albaniji.

Iskusna ambasadorica sa više od 20 godina diplomatskog iskustva iz Guama, predstavila se pred senatskim odborom za spoljne odnose na saslušanju za potvrdu pozicije.

Yuri Kim, diplomant Guam Our Lady Academy, predstavila je komitetu svoje međunarodno iskustvo.

„Ako bude potvrđena, biću prva američko-korejska žena koja će predstavljati našu veliku naciju kao ambasador. Takođe ću biti naš prvi američki ambasador iz Guama,” rekla je Kim.

„Više od dve decenije imala sam privilegiju da služim našoj zemlji u Ministarstvu spoljnih poslova. Od Pekinga do Bagdada i drugih mesta, pokušavam da obezbedim da Sjedinjene Države ostanu jake, otporne i bezbedne i da naš narod i naša privreda uspevaju,” nastavila je Kim.

Za one koji Albaniju smatraju relativno nejasnim delom jugoistočne Evrope, Kim je naglasila da je ta zemlja članica NATO-a od 2009. godine, ključna tačka i prijatelj Amerike usred problematične regije.

„Malo je prijatelja srdačnije prihvatilo Ameriku. Ankete javnog mnenja pokazuju da je albanska podrška Sjedinjenim Državama i dalje među najvišim u svetu “, rekla je Kim „Malo je saveznika lojalnijih od Albanije, dok su albanske trupe na našoj strani u Avganistanu, Kosovu, Bosni i NATO-u, istočnom frontu NATO-a. Samo nekolicina partnera spremna je i voljna da učini više sa Sjedinjenim Državama“.

„Ja ću pomoći američkoj diplomatiji i spoljnoj politici u jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekla je ambasadorka u Albaniji, Yuri Kim./ibna