Kapacitet TAP-a mogao bi da dostigne 20 milijardi kubnih metara gasa

Kapacitet TAP-a mogao bi da dostigne 20 milijardi kubnih metara gasa

Danas se otvara platforma za testiranje TAP gasovoda, koji će preko Grčke, Albanije i Italije transportovati prirodni gas iz Azerbejdžana u Evropu.

Konzorcijum koji upravlja projektom pokušava da proceni interesovanje kompanija koje su aktivne na tom polju da se povežu na kapacitet TAP gasovoda većem od 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Ako ova prva, neobavezujuća faza pokaže da postoji interes, onda će konzorcijum koji upravlja projektom proučiti neophodne investicije, objaviti rasporede i cene koje će biti primenjene. Nakon toga se planira prelazk na drugu i obavezujuću fazu testa tržišta sa potpisivanjem relevantnih ugovora. Ova bi faza trebala da počne u drugom kvartalu 2020. godine.

Cilj je da TAP gasovod poveća svoj kapacitet sa 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na 20 milijardi kubnih metara, ali da bi se to desilo mora postojati odgovarajuća potražnja.

U nedavnoj izjavi, šef konzorcijuma koji kontroliše “prekursor” preteče TAP-a, Transanatolski naftovod – TANAP, Saltuk Duziol, rekao je da će “biti spremni do 1. jula da počnemo prve isporuke prirodni gas u Evropu i komercijalnu eksploataciju gasovoda TAP “, ukazujući da će sve infrastrukture koje čine projekat (kompresione stanice, itd.) biti u potpunosti operativne.

U današnjem saopštenju, azerbejdžanska državna kompanija koja upravlja tržištem ugljovodonika, kaže da je „TANAP gasovod, koji je glavni stub Južnog koridora, spreman da transportuje prirodni gas iz Azerbejdžana za Evropu od 1. jula 2019.“/ibna