Karakačanov: Nema promene stava vlade u vezi sa Severnom Makedonijom

Karakačanov: Nema promene stava vlade u vezi sa Severnom Makedonijom

„Nema razlike u politici prema Severnoj Makedoniji. Ne postoje razlike između premijera Bojka Borisova, ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve i mene“, rekao je jutros potpredsednik vlade Bugarske i ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

„Juče smo imali korisne razgovore koji su započeli u 10.00 i završili nešto pre pet. Kolege iz Severne Makedonije shvatile su da se Bugarska ne šali. Shvatili su da nema tog pritiska zbog kojeg bi promenili stav“, rekao je Karakačanov i objasnio:„ Ono što je novo od juče bilo je to što su kolege iz Skoplja vrlo jasno razumele da želimo jasne garancije za primenu Sporazuma o prijateljstvu iz 2017. godine, da ga neće zaobilaziti. Nije bitno da li se radi o novom sporazumu, aneksu ili protokolu. Ne žurimo, ima još nekoliko dana do donošenja konačne odluke”.

„Bugarska će nastaviti da podržava Severnu Makedoniju. Jasno izjavljujemo da je evropska integracija jedina normalna perspektiva Republike Severne Makedonije. Razgovori su bili korisni, ali spori “, rekao je Karakačanov za Novu TV.

Prema njegovim rečima, Republika Severna Makedonija i politička elita u Skoplju izgubile su 30 godina. „Nema nikoga da vrši pritisak na nas. Nećemo dozvoliti falsifikovanje bugarske istorije. Bugarska je suverena i dostojanstvena zemlja“, ponovio je više puta zamenik premijera i ministar odbrane Bugarske. / Ibna