Karakačanov: Severna Makedonija mora da se pridržava sporazuma; okvirni stav je vrlo jasan

Karakačanov: Severna Makedonija mora da se pridržava sporazuma; okvirni stav je vrlo jasan

“Okvirna pozicija iz oktobra 2019. godine se mora poštovati. Ako pokleknemo pred Severnom Makedonijom, sutra ćemo imati problema. Istorija do 1944. godine je zajednička istorija“, rekao je bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov.

„Okvirna pozicija jasno štiti nacionalni interes Bugarske. Podržavaju ga sve stranke i ne može se promeniti”, rekao je Karakačanov Bugarskoj televiziji (bTV), dodajući da će „Bugarska braniti svoje interese i to bez oklevanja”.

Kako je rekao, tokom nedavnih sastanaka u Vašingtonu, jasno je objasnio stav Bugarske o Severnoj Makedoniji.

Karakačanov je naglasio tačke na kojima Sofija insistira da ih se Skoplje pridržava:

„Bugarska želi da Severna Makedonija prestane da falsifikuje bugarsku istoriju i da zaustavi antibugarsko ponašanje putem medija i obrazovanja. Prvi smo priznali Makedoniju 1992. godine, što je rezultiralo ratom koji se nije proširio na njenu teritoriju. Bugarska je Severnoj Makedoniji pomagala vojno, diplomatski i finansijski. Umesto toga, primamo uvrede, nazivaju nas fašistima i tatarskim plemenom“.

Kako je naglasio, ovo nije evropski stav. Karakačanov je istakao da je Ugovor o prijateljstvu i dobrosusedstvu potpisan u avgustu 2017. godine solidan, ali da ga Severna Makedonija ne poštuje.

„U Skoplju sanjaju da će Bugarska ponovo odstupiti iz bratskih osećanja. U Skoplju se nadaju da će neko izvršiti pritisak na Bugarsku i mi ćemo napustiti svoje nacionalne interese“, tvrdi ministar odbrane.

Severnoj Makedoniji je preporučio, ako žele da stvore svoj identitet, da to urade na periodu posle 1944. godine, kada je nacija uspostavljena. „Iz kojih razloga bi car Samuilo, Kliment Ohridski i mnogi drugi tvrdili da su Makedonci? Istorija do 1944. godine je istorija jednog naroda“, naglasio je Karakačanov. / ibna