NaslovnicaSrbijaKARAVAN „ZAJEDNO MOŽEMO“ Kruševac ugostio Deu Đurđević: U planu rešavanje problema ivalidnih...

KARAVAN „ZAJEDNO MOŽEMO“ Kruševac ugostio Deu Đurđević: U planu rešavanje problema ivalidnih lica

Objavljeno:

Predstavnici udruženja „Budimo bezbedni“ u okviru karavana „Zajedno možemo“, koji putuje kroz Srbiju, posetili su Kruševac. Predsednica Udruženja, novinarka Dea Đurđević razgovarala je sa zamenikom gradonačelnice Aleksandrom Jovanovićem i njegovim saradnicama o problemima ivalidnih lica i načinima rešavanja.

– Prioritetan zadatak je poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom i u tom cilju formiranje prvog Javnog registra sa njihovim podacima. Na osnovu podataka sa terena, stiče se zaključak da je nivo razvijenosti i uključenosti ovih organizacija različita u okviru lokalnih samouprava u Srbiji.

Najveći problemi sa kojima se suočavaju ivalidi odnose se na kretanje i prilaz ustanovama, uključenost u sportske aktivnosti, prevoz, obrazovanje i sužene mogućnosti roditelja za maksimalnu socijalizaciju dece. Takođe, velike teškoće prisutne su i u procesu finansiranja, ali i u institucionalnom okviru, izjavila je Dea Đurđević.

O aktuelnoj situaciji u Kruševcu gošću su obavestili zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović i pomoćnik gradonačelnice Jelena Todorović, a o potrebama Centra za osobe sa invaliditetom, direktor Nevena Lazarević.

– U našoj lokalnoj samoupravi postoji 14 organizacija i udruženja koje se bave ovom problematikom sa preko 11000 članova. Za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblasti socijalne zaštite, zaštite osoba sa invaliditetom i boračko – invalidske zaštite prošle godine izdvojeno je 8,22, a ove čak 9,53 miliona dinara.

karavan „zajedno možemo“ kruševac ugostio deu đurđević: u planu rešavanje problema ivalidnih lica

1 / 4 Foto: Ž. M.

karavan „zajedno možemo“ kruševac ugostio deu đurđević: u planu rešavanje problema ivalidnih licakaravan „zajedno možemo“ kruševac ugostio deu đurđević: u planu rešavanje problema ivalidnih licakaravan „zajedno možemo“ kruševac ugostio deu đurđević: u planu rešavanje problema ivalidnih lica

Na sastanku su iskazane potrebe grada Kruševca u ovoj oblasti, a završna konferencija sa zaključcima nakon obilaska karavana biće održana početkom decembra, kaže se u saopštenju Gradske uprave Kruševca.

Predsednica udruženja „Budimo bezbedni“ Dea Đurđević uručila je poklon – smart sat, Miroslavu Ćaliću, članu rukometne reprezentacije gluvih i nagluvih Srbije, sa kojom je prošle godine osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu i na Olimpijadi u Brazilu, a ove godine na Svetskom prvenstvu u Danskoj.

Ž. Milenković

Kurir

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

SRPSKA POLICIJA NA NOGAMA Raspisana poternica za političarem osumnjičenim za UBISTVO Vanje (14), sumnja se da se krije u Beogradu

Za Ljupčom Palevskim, koji se sumnjiči za ubistvo Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja, biće...

SOFA I JOKA ŽIVE KO DVA VUKA SAME U DIVLJINI Psuju ko muško a rade bolje no ijedno muško, udavale se nisu! Zašto su...

Sofa i Joka žive ko dva vuka, same-samcijate pod Kupresom, u planini, u divljini,...

NAJBOGATIJA BOSANKA “TEŠKA” JE 300 MILIONA EVRA: “Mužu je bilo žao što su me gledali s visine, pa je povukao OVAJ POTEZ”

Sanela Dajana Dženkins u Americi se proslavila učešćem u rijaliti programu "The real housewives",...