Katalonija pomaže migrantima u BiH

Katalonija pomaže migrantima u BiH

Vlada Katalonije finansijski je pomogla u pružanju zdravstvene zaštite za migrante i izbeglice koji trenutno borave u privremenom prihvatnom centru u Vučjaku kod Bihaća, odnosno pokretanju rada terenske bolnice u Domu zdravlja Bihać, u selu Zavalje.

„Ovim smo želeli da pružimo medicinsku pomoć za migrante i izbeglice u Vučjaku, jer trenutno nijedna međunarodna organizacija finansijski ne podržava ovaj privremeni prihvatni centar. Želeli smo pomoći i Domu zdravlja Bihać, jer je ovo terenska bolnica za lokalno stanovništvo. Pored finansijske pomoći, tu smo i da pomognemo savetima, s obzirom da znate da Katalonija takođe ima iskustva sa migrantima i izbeglicama”, rekao je predstavnik Katalonije Erik Hauck na sastanku u Bihaću.

Članovi Vlade Unsko-sanskog kantona (USC) naglasili su važnost takve pomoći i najavili mogućnost saradnje ovih regija i u oblasti turizma.

„Imamo dobre vesti za građane našeg kantona. Lekar je počeo da radi u terenskoj bolnici u selu Zavalje, što će koristiti i migrantima i izbeglicama u Vučjaku, kao i lokalnom stanovništvu. Takođe želim da naglasim da je donacija vlade Katalonije u iznosu od 25 000 evra namenjena isključivo pomoći ljudima koji borave u ovom privremenom prihvatnom centru, kako bi im se omogućili dostojni životni uslovi“, rekla je Nermina Ćemalović, ministarka zdravlja, rada i socijalne politikeUSK-a.

Mediji izveštavaju da je kantonalni premijer Mustafa Ružnić rekao je da je ovo druga poseta predstavnika Katalonije i da su oni među retkima koji posebno pomažu na terenu.

„Oni su značajno olakšali rad našim zdravstvenim ustanovama, a ovaj put su pokazali interesovanje za prirodne i turističke potencijale ovog dela Bosne i Hercegovine. O tome ćemo razgovarati tokom njihove sledeće posete, koja je zakazana za mesec dana“, dodao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić. Predstavnici španske regije Katalonija posebno su zainteresovani za potencijalna ulaganja u zdravstveni turizam, odnosno potencijal termalnih banja u ovoj oblasti.