NaslovnicaAlo.rsKINA I AMERIKA PRAVE NOVE BORBENE AVIONE 6. GENERACIJE (VIDEO)

KINA I AMERIKA PRAVE NOVE BORBENE AVIONE 6. GENERACIJE (VIDEO)

Objavljeno:

NRK je svoju novu H-20 stelt platformu postavila kao snažnu za suprotstavljanje trojcu strateških bombardera američkih vazduhoplovnih snaga, dok je neminovni B-21 Rajder USAF-a trenutno u fazi testiranja. Iako su SAD zadržale vazdušnu superiornost nad svojim protivnicima dugi niz godina, i Kina i Rusija su unapredile svoje vazdušne sposobnosti, nagnuvši vagu od prethodnog američkog monopola na platforme sledeće generacije.

Šta znamo o NGAD programu?

Očekuje se da će program USAF-a Nekst Dženerejšn Er Dominens (NGAD) podići američke sposobnosti u vazduhu usred tekuće geopolitičke nestabilnosti. Dizajnirana da zameni moćni F-22 Raptor, platforma šeste generacije će sigurno odvratiti protivnike kada zvanično uđe u službu. Pošto je NGAD program visoko poverljiv, detalji oko njegovih pravih karakteristika ostaju uglavnom nepoznati. Međutim, malo dostupnih informacija o programu ukazuje da će on predstavljati potpuno novu eru avijacije.

Kratka istorija NGAD programa

Još 2014. godine, NGAD program je izveden iz DARPA studija za istraživanje novih tehnologija za sisteme superiornosti u vazduhu. Tada je pokrenuta Inicijativa za inovacije u vazduhoplovstvu kako bi kulminirala razvojem novog lovca i za vazduhoplovstvo i za mornaricu. Veruje se da su pogon, napredno oružje, digitalni dizajn i stelt jezgro onoga što će NGAD program predstavljati. Pored toga, očekuje se da će novi program rešiti ograničenja kratkog dometa koja poseduju postojeće američke borbene platforme. Što se tiče dizajna, lovac sledeće biće uparen sa kolaborativnim borbenim letelicama (CCA) – dronovima (UAV). Ove bespilotne letelice „loyal wingman“ leteće zajedno sa lovcima, što je novi koncept koji će sigurno uzdrmati stvari.

Kako objašnjava Sandboxx News, „U srcu koncepta kolaborativnog borbenog aviona je potreba za sposobnim agentima veštačke inteligencije koji mogu da upravljaju dronovima NGAD-a, primaju signale od lokalnih ljudskih operatera, pa čak i služe kao napredni kopiloti u lovcu sa posadom da bi pomogla u smanjenju ogromnog kognitivnog opterećenja sa kojim piloti moraju da upravljaju dok lete svojim avionom u borbi. Projekat Vazduhoplovstva VENOM jedan je od napora koji su u toku da se upravo to i dogodi.

Šta je sa Pekingom?

SAD nisu jedina zemlja čija vojska gleda u budućnost. Kina se takođe utrkuje da razvije sopstveni lovac šeste generacije. Iako je dostupno još manje detalja oko novog okvira avio-industrije Kine, kineski državni mediji objavili su prikaze kako bi program mogao da izgleda. Nije iznenađujuće, dostupni modeli pekinškog lovca sledeće generacije izgledaju veoma slično američkim dizajnom. PLA ima tendenciju da preokrene inžinjering i kopira strane dizajne i tehnologije, što je taktika koju zemlja verovatno koristi da bi se podigla na svom programu sledeće generacije.

Iako se čini da SAD prednjače u igri NGAD-a, nesreće pri testiranju i drugi događaji mogu da odlože eventualni ulazak programa u upotrebu. S obzirom na eskalaciju tenzija između Pekinga i Vašingtona, sat otkucava za NGAD program.

BONUS VIDEO

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave