Kina potvrđuje prisustvo na Kipru

Kina potvrđuje prisustvo na Kipru

Čini se da je Nikozija bila uspešna u nabavci plutajuće jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) u Vasilikosu.

Konzorcijum koji predvodi China Petroleum Pipeline Engineering Corporation (CPPEC) izabran je za izgradnju postrojenja, a očekuje se da delegacija kompanije uskoro poseti Nikoziju, kako bi ratifikovala sporazum.

Konkretno, u zajedničko ulaganje ulaze – osim kompanije China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd – kompanije Aktor S.A. i Metron S.A., Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd i Vilhelmsen Ship Management Limited.

Kao što je navedeno u saopštenju državne kompanije za gas, „međunarodni konzorcijum nalazi se na prvom mestu u oceni projekta izgradnje infrastrukture potrebne za uvoz prirodnog gasa na Kipar“, dok je „rezultat došao nakon dugog i složenog procesa licitiranja, kojim upravlja DEFA sa eksternim ekspertima na tržištu, uključujući specijalizovane tehničke, pravne, komercijalne i finansijske konsultante“.

Predsjednik DEFA-e, Simeon Kasianidis, istakao je da „vjerujemo da se budućnost zemlje ogleda u gasnoj industriji, za koju naredne godine težimo da predstavlja pokretačku snagu za rast domaće ekonomije. Stvaranje tržišta za gas će podstaći razvoj na čitavom energetskom i industrijskom polju na Kipru“.

Terminal za LNG će obuhvatati plutajuću jedinicu za skladištenje i regasifikaciju (FSRU), plutajuće pristanište, dovodnu cev i drugu neophodnu infrastrukturu.

Na kraju, treba napomenuti da je projekt osigurao sufinansiranje iz kapitalnih troškova EU putem projekta Povezivanje Evrope (CEF), dok će, prema postojećem planiranju, izgradnja biti završena do 2021. / ibna