Kipar: Anastasiades 28. aprila prezentuje prvu fazu pokretanja privrede

Kipar: Anastasiades 28. aprila prezentuje prvu fazu pokretanja privrede

Predsednik Kipra Nicos Anastasiades predstaviće 28. aprila sveobuhvatni predlog prve faze ponovnog pokretanja privrede i opuštanja mera za ograničavanje kretanja, izjavio je zamenik portparola vlade Panayiotis Sentonas.

Govoreći iz predsedničke palate nakon što je kiparski predsednik Nikos Anastasiades završio sastanak sa savetodavnim odborom za borbu protiv koronavirusa, Sentonas je izjavio da su „predsednika Republike danas o situaciji oko odgovora na koronavirusnu pandemiju u našoj zemlji upoznali ministar zdravlja i članovi naučnog savetodavnog odbora.

Članovi naučnog odbora izrazili su zadovoljstvo rezultatima do sada usvojenih mera, ukazujući na stalni pad broja zaraženih. Tokom sastanka, članovi naučnog tima razmatrali su oblasti privrede koje bi se mogle ponovo aktivirati tokom prve faze, kao i proces ublažavanja mera ograničenja kretanja, pod uslovom da to dopuste epidemiološki podaci i indeksi. Oni su ponovili da ni na koji način ne bi trebalo biti previše zadovoljan rezultatima kako ne bismo izgubili ono što su naši ljudi uspeli da postignu u poslednjem periodu kroz brojne žrtve i puno strpljenja.

Za prvu fazu ponovnog pokretanja privrede i ublažavanje mera policijskog časa biće pripremljen sveobuhvatan predlog koji će naučni savetodavni odbor predstaviti predsedniku Republike i nadležnom međuministarskom odboru na sastanku u utorak, 28. aprila 2020. Savet ministara sastaće se u sredu, 29. aprila, radi usvajanja relevantnih odluka.

Napominje se da uopšte nije doneta odluka o datumu kada će započeti prva faza opuštanja mera za ograničavanje kretanja, a nije doneta ni odluka o oblastima privrednih aktivnosti koje će se ponovo otvoriti tokom prva faza.

Predsednik Republike i Vlada još jednom se žele zahvaliti našim sugrađanima na odgovornosti, samodisciplini i društvenoj osetljivosti koju su pokazali tokom ovog perioda, vrlinama koje su dovele do pozitivnih rezultata zabilježenih u našem nastojanju da suzbijemo širenje koronavirusa”.  / ibna