Kipar: Anastasiades, El Sisi i Mitsotakis razgovarali o jačanju tripartitne saradnje i osudili tursko nasilje

Kipar: Anastasiades, El Sisi i Mitsotakis razgovarali o jačanju tripartitne saradnje i osudili tursko nasilje

U zajedničkoj izjavi lideri Kipra, Grčke i Egipta, Nikos Anastasiades, Karijakos Mitsotakis i Abdel Fatah El-Sisi, osudili su nezakonite radnje Turske u Varoši, ilegalno bušenje i kršenja pomorskog prava u Egejskom moru. Izjava je usledila nakon posle 8. tripartitnog samita, koji je održan danas u Nikoziji.

Kiparsko pitanje i turske provokacije, energetska saradnja, migracije, borba protiv terorizma, regionalna pitanja i situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa bili su u središtu razgovora na Samitu.

„Danas smo dobili priliku da razmotrimo načine za dalje jačanje naših odnosa“, rekao je predsednik Anastasiades.

„Kao što smo često isticali, tripartitna saradnja nije usmerena ni protiv koga, već unapređuje bezbednost i stabilnost u regionu“, naglasio je predsednik Kipra.

Dodao je da je „obavestio sagovornike da sam već uputio poziv lideru kiparskih Turaka za neformalni sastanak“. Takođe je rekao i da je upitio pismo generalnom sekretaru UN-a, izražavajući spremnost da odgovori na sve inicijative. Stvaranje povoljne klime deeskalacijom provokativnih akcija Turske predstavlja uslov po tom pitanju, podvukao je on.

Nakon toga reč je uzeo predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi, koji je istakao dobru saradnju tri zemlje. Između ostalog, napomenuo je da Tripartitni samit predstavlja prostor za zajedničke vizije trojice učesnika u različitim sektorima i za koordinaciju stavova o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

„Saradnja tri zemlje ilustruje koegzistenciju tri susedna naroda koja su pod kompasom međunarodnog prava“, rekao je Kyriakos Mitsotakis.

U nastavku se osvrnuo na pandemiju koronavirusa, a zatim na pitanja regionalne bezbednosti, dok je govorio o imperijalnoj taktici i agresivnim praksama praćenim provokacijama u ime Turske. Dodao je: „Složili smo se da ovo predstavlja ponašanje koje stalno dovodi u pitanje međunarodne ugovore i podriva regionalnu bezbednost, istovremeno vređajući odluke UN-a i EU; ponašanje koje uzrokuje probleme u NATO-u i protivrečno stavovima zemalja kao što su SAD i EU. Nas trojica smo ponovo razgovarali o tome kako je turski ilegalni memorandum sa libijskom administracijom produbio krizu u Libiji, dok premeštanje plaćenika podriva evropsku bezbednost. Naš stav o Libiji, kako je rečeno, je da političko rešenje u Libiji može proizaći samo iz samih Libijaca”.

Prethodili su bilateralni sastanci između Anastasiadesa i Mitsotakisa, Anastasiadisa i El-Sisija, kao i Mitsotakisa i El-Sisija, nakon čega je usledio privatni sastanak trojice lidera praćen razgovorima delegacija Kipra, Grčke, Egipta u okviru Tripartitnog samita posle toga. / ibna