Kipar: Anastasiades i Guterres razgovarali telefonom

Kipar: Anastasiades i Guterres razgovarali telefonom

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades razgovarao je kasno sinoć telefonom sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom. Između ostalog, razgovarano je o pitanju pretnji Turske otvaranjem zatvorenog grada Varoše, koji se nalazi u okupiranom delu ostrva.

Tokom razgovora Nicos Anastasiades naglasio je vrlo ozbiljnu opasnost koju takav potez predstavlja, što je u velikoj suprotnosti s relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN (UNSC) i imaće vrlo negativan uticaj na napore za ponovno pokretanje razgovora sa tačke na kojoj su prekinuti u Crans Montani.

Predsednik Republike Kipar primetio je da ove namere Turske u vezi sa Varošom, kao i njen opšti provokativni stav unutar kiparske Ekskluzivne ekonomske zone, očigledno spadaju u plan koji je Ankara promovisala da odustane od dogovorene baze rešenja, kao što je predviđeno na Samitu, sporazumima i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti, i promovišu rešenje koje će predstavljati kraj svim šansama za suštinsko ujedinjenje Kipra. U tom kontekstu, predsednik je zatražio intervenciju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i ponovio svoj predlog za uspostavljanje komisije dve zajednice koja bi pripremala studiju o rekonstrukciji grada i preseljenju legalnih stanovnika u gradsku zonu, što bi moglo postati efikasna mera za izgradnju poverenja koja bi ojačala napore za obnavljanje pregovora i rešavanje problema Kipra.

Konačno, Nicos Anastasiades je ponovio spremnost i posvećenost da obnovi suštinske pregovore od mesta gde su oni stali u Crans Montani i u kontekstu zajedničkog razumevanja postignutog 25. novembra 2019. u Berlinu, u odgovarajućem okruženju koje će podržati i ojačati u kontekst postizanja rešenja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija pažljivo je saslušao predsednika Republike Kipar i uverio ga da će preduzeti odgovarajuće mere u skladu sa odredbama rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. / ibna