Kipar: Anastasiades i Kurz razgovarali telefonom

Kipar: Anastasiades i Kurz razgovarali telefonom

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades razgovarao je u utorak uveče telefonom sa kancelarom Austrije Sebastianom Kurzom.

Prema pisanoj izjavi zamenika portparola kiparske Vlade Panagiotisa Sentonasa, tokom razgovora predsednik Anastasiades i kancelar Kurz razgovarali su o situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa, pozitivnim znakovima i na Kipru i u Austriji , ističući da trenutni epidemiološki podaci omogućavaju dvema državama da se otvore i ponovo pokrenu svoju turističku industriju.

Nicos Anastasiades osvrnuo se na odlične bilateralne odnose dveju zemalja, izrazivši volju Kipra da dodatno ojača odnose. Posebno se osvrnuo na vazdušnu vezu Larnaka – Beč i momentalno obnavljanje redovnih letova, sve dok je Austrija među državama koje se smatraju bezbednim za letove sa Kipra i do njega. Kiparski predsednik naglasio je da je Kipar idealno bezbedno odredište za austrijske turiste i raduje se većoj sinergiji s Austrijom na ovom području.

Predsednik Anastasiades je također upoznao kancelara Kurza sa trenutnim nezakonitim radnjama Turske u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, ali i širem istočnom mediteranskom regionu, i destabilizirajućom prirodom tih ilegalnih akcija i opasnostima koje iz toga mogu da proizađu. Postojalo je razumevanje uloge koju Evropska unija mora da igra u pažljivom praćenju dešavanja, osuđujući nezakonite radnje Ankare i odlučno insistirajući na sprovođenju svojih odluka.

Konačno, dvojica lidera razmenili su mišljenja o dugogodišnjem fiskalnom okviru EU o kome se trenutno diskutuje, i Fondu za rehabilitaciju, ističući potrebu za pravovremenim odlukama. O ovom pitanju će se raspravljati na narednom sastanku Evropskog saveta 19. juna./ibna