Kipar: Anastasiades i Mišel razgovarali telefonom

Kipar: Anastasiades i Mišel razgovarali telefonom

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarao je danas telefonom sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom.

Prema saopštenju izdatom nakon sastanka, dva predsednika su imala priliku da razmene mišljenja o predstojećim sastancima Evropskog saveta, od kojih će se prvi održati telekonferencijom 25. i 26. ovog meseca, a drugi fizičkim prisustvom šefova država i Vlade u Briselu od 25. i 26. marta.

Kiparski predsednik izvestio je sagovornika o najnovijim dešavanjima u vezi sa neformalnim sastankom o kiparskom pitanju koji će sazvati generalni sekretar UN, te izrazio potrebu da predstavnik EU prisustvuje konferenciji.

Svi znakovi ukazuju na želju Evropske unije da ima ulogu i glavnu reč u kiparskom procesu, što ukazuje na interes na najvišem nivou u Briselu. To uključuje telefonsku komunikaciju između visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella u utorak uveče sa predsednikom Anastasiadesom i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom, kao i reprogram njegove posete Kipru početkom marta, potvrđujući činjenicu da je Unija traži ulogu.

Takođe se napominje da će predsednik Republike Kipar dodatno obaviti telefonski razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leien u subotu, 20. februara, u 18:30 (po lokalnom vremenu). / ibna